Hollanda'da 'cinsiyet eşitliği': Kadınlara da zorunlu askerlik geliyor

Hollanda'da 'cinsiyet eşitliği': Kadınlara da zorunlu askerlik geliyor

Hollanda'da 'cinsiyet eşitliği': Kadınlara da zorunlu askerlik geliyor

A+A-

Hollanda'da cinsiyet eşitliği çerçevesinde kadınlar da zorunlu askerlik kapsamına alındı. Hollanda tahtının varisi Prenses Amalia da dahil, 17 yaşına giren tüm kadınlara askerlik celbi gönderilecek.

Hollanda'da, 'cinsiyet eşitliği' gerekçesiyle kadınlar da zorunluk askerlik kapsamına alındı. Bu haftadan itibaren, 17 yaşına giren 2003 doğumlu tüm kadınlara askerlik celbi gönderilecek.

PRENSES AMALIA'YA DA CELP GİDECEK

BBC Türkçe'nin Lahey muhabiri Yusuf Özkan'ın haberine göre, askerlik celbi gönderilecek 100 bin Hollandalı genç kadın arasında, 7 Aralık'ta 17 yaşına basacak olan, Hollanda tahtının varisi Prenses Amalia da bulunuyor.

PROFESYONEL ASKERLİK SİSTEMİ

Ancak kağıt üzerinde zorunlu askerlik uygulaması bulunsa da, Hollandalı yükümlüler 1997 yılından bu yana silah altına alınmıyor. Soğuk Savaş döneminin sona ermesinin ardından büyük ve pahalı ordulara lüzum kalmadığı gerekçesiyle Hollanda'da profesyonel askerlik sistemine geçilmişti. Ancak yine de askerlik çağı gelen erkeklere celp gönderilmeye devam ediliyor. Böylece, gençlerin askerlik mesleğine ilgisinin çekilmesi ve gönüllü olarak ordudaki mesleklerini seçmeleri amaçlanıyor.

KADIN BAKAN İTİRAZ ETMİŞTİ 

Karar, eski Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert'in 2017 yılında eşitlik ilkesi gereği zorunlu askerlik yasasının sadece erkekleri kapsamasına itiraz etmesiyle geldi. Kadın bakan, zorunlu askerliğin Hollandalı kadınlar için de uygulanmasını istedi. Hollanda Parlamentosu ise kadın-erkek eşitliği kapsamında yasanın değiştirilmesini benimseyerek, zorunluk askerlik uygulamasına kadınları da dahil etti.

Hollanda Savunma Bakanlığı, bu hafta başlayacak yeni uygulama ile ordudaki kadın personel sayısını artırmayı hedefliyor. Hollanda Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki personelin şu anda  yüzde 10'u kadınlardan oluşuyor.

PRENSES GİDECEK Mİ?

Hollanda Devlet Bilgilendirme Servisi'nden yapılan açıklamaya göre, 7 Aralık'ta 17 yaşına girecek olan Prenses Amalia da askerlik celbi alacak. Açıklamada, Prenses Amalia'nın, geleceği açısından orduyu tanımak istediği belirtildi ancak celbi aldıktan sonra ne yapacağına henüz karar vermediği belirtildi.

Hollanda Televizyonu'na (NOS) göre Prenses Amalia, ülkesinde zorunlu askerlik kapsamına alınan tahtın varisi ilk kadın. Eski Hollanda Kraliçeleri Wilhelmina, Juliana ve Beatrix; devlet başkanı sıfatıyla hiçbir zaman orduda görev yapmadı. Kral Willem-Aleander ise askerlik görevini Hollanda Deniz Kuvvetleri'nde yedek subay olarak tamamladı. (BBC Türkçe)

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.