Hesekê ve Qamişlo'da HSD ile rejim güçleri arasındaki gerginlik tırmanıyor

Hesekê ve Qamişlo'da HSD ile rejim güçleri arasındaki gerginlik tırmanıyor

.

A+A-

HSD ile rejim güçlerinin ortaklaşa kontrol ettiği Rojava’nın Hesekê ve Qamişlo şehirlerinde rejim güçler ile Suriye Demokratik Güçleri’ne (HSD) bağlı  İç Güvenlik Güçleri (Asayiş) arasında, gerginlik tırmanıyor.

Rejim güçlerinin, ABD destekli ana omurgasını Kürtlerin oluşturduğu HSD’nin kontrolü altındaki Halep’in kuzey kırsalında bulunan Şehba bölgesi sakinlerini, düzenli olarak kuşatma altına almakla suçlanması sonrası, Hesekê ve Qamişlo'daki Kürt asayişi rejim güçlerine karşı kısıtlama uygulaması ile gerginlik tırmandı. 

Yaklaşık on gündür, Hesekê’nin mahalleleri, ana ve yan girişleri, benzeri görülmemiş bir askeri seferberliğe tanık oluyor. Bu seferberlik, Moskova’nın tırmanışı azaltmak amacıyla müzakere hattına girmesine rağmen, iki taraftan silahlı adamların ve araçların yayılması, askeri çatışmaların ve karşılıklı tutuklama furyalarının yaşanması ile patlak verdi. Uluslararası koalisyon ve ABD ordusu güçlerinin Irak’taki üslerinden yeni bir askeri sevkiyatın yapılmasıyla eş zamanlı olarak Moskova da Hesekê’nin kasaba ve mahallelerine ek takviyelerde bulundu. Bu sevkiyat, Hesekê kırsalındaki koalisyon üslerine ulaşan altıncı sevkiyat olurken, lojistik ekipman, servis ve teknik araçlarla yüklü 40 büyük nakliye aracından oluşan bir konvoy kapsıyor.

Rejim güçleri, Hesekê’nin merkezinde, dört tarafı da kuşatılmış olan izole bir alanı kontrol ediyor. Bu alan, bölgedeki rejim kuvvetlerin kontrolündeki en büyük askeri bölge olan el-Kavkab Dağı’nın yanı sıra, Adalet Sarayı binasını, merkez çarşının bir bölümünü, şehir garajlarını, doğudaki Askeri Mahalle’yi ve devlet kurumlarını kapsıyor.

Mahalle sakinleri ve görgü tanıkları, rejim kuvvetlerinin ve Asayiş güçlerinin, sınırlı askeri çatışmalar ortasında geçtiğimiz saatlerde tutuklamalara devam ettiğini belirtirken, Hesekê’nin mahallelerinin ve ana sokaklarının her iki taraftan da yoğun konuşlanmalara tanık olduğunu vurguladı.

Yerel kaynaklar, Asayiş güçlerinin, Hesekê’nin kuzeyinde Amude ve Dirbesiye kasabalarını Kamışlı şehrine bağlayan ana yolu düzenli kuvvetlere tamamen kapattığını ve Hesekê şehrini güvenlik çemberi altına aldığını açıkladı. Kaynaklar, bölgeye gıda ve ticari malların girişinin de yasaklandığını duyurdu. Hesekê’nin merkezindeki Filistin Ticaret Caddesi, rejim ve Asayiş güçlerinin temas noktalarını birbirinden ayırıyor. Her askeri otorite, kontrol ettikleri alanların sınırlarına toprak bariyerler yerleştirdi. HSD güçleri, rejim güçlerinin kontrolü altındaki bölgeye girmezken, buna karşılık rejim de güvenlik alanı dışındaki bölgelere girmemeyi taahhüt etti.

Yeni gerginlik, ‘Ulusal Savunma’ unsurlarının ve Rejim  saflarında önde gelen bir güvenlik liderinin tutuklanmasına yanıt olarak, rejim güçlerinin de bu ayın başlarında Hesekê şehrinde Kürt unsurları tutuklamasının ardından gelişti.

Özerk Yönetim ve HSD, 4. Zırhlı Bölge güçlerini ve güvenlik teşkilatının üyelerini ‘kalorifer yakıtı, gıda malzemeleri ve insani yardım konvoylarının girişini engellemekle’ suçluyor. Aynı şekilde 4. Zırhlı Bölge güçleri ve güvenlik teşkilatının üyeleri, Suriye’nin kuzeyindeki Halep şehrinin Şehba bölgesinde, el-Eşrefiyye ve Şex Maksud mahallelerinde yaşayan Kürtleri kuşatma altına almakla suçlanıyor.

Şarkul Avsat

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.