Heşdi Şabi: Bayrağımızın KDP binasına asılması onurumuzu zedeledi

Heşdi Şabi: Bayrağımızın KDP binasına asılması onurumuzu zedeledi

Heşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyaz KDP’nin Bağdat’taki parti binasına yapılan saldırıya ilişkin, “Heşdi Şabi bayrağının KDP binasına asılması olayı karşısında onurumuz zedelendi” dedi.

A+A-

Iraqiya’ya konuşan Heşdi Şabi Heyeti Başkanı Falih Feyyaz, Irak’ın başkenti Bağdat’ta Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) binasına yapılan saldırıyı değerlendirdi.

Irak’ın resmi kurumlarına ve yabancı temsilciliklere yönelik saldırı düzenleyenleri ‘terörist’ olarak nitelendiren Feyyaz, “Yasadan çıkmış ve karşıt bir grup Irak’taki diplomatik kurumları hedef alıyor. KDP binasının yakılması bir suçtu. Heşdi Şabi bayrağının KDP binasına asılması olayı karşısında onurumuz zedelendi” dedi.

Heşdi Şabi’nin devletin resmi bir kurumu olduğunu vurgulayan Feyyaz, “Bizim sloganlarımızı kullanarak bir takım eylemler gerçekleştiren gruplardan sorumlu değiliz” diye konuştu.

Geçtiğimiz ay (30 Eylül 2020) Kürdistan Bölgesi’nin başkenti Erbil’in farklı noktalarına yapılan roket saldırılarına ilişkin de açıklama yapan Heşdi Şabi Başkanı, şunları söyledi:

“Bölgedeki farklı güçler Erbil saldırısını düzenlemeleri için kullanılabilmiş olabilirler. Heşdi Şabi’nin 42’inci Tugay Komutanlığı eylemi gerçekleştirenlerin bulunması için gereken desteği sağlamaya hazırdır.”

Geçtiğimiz gün Heşdi Şabi yanlısı bir grup, Kürdistan Demokrat Partisi'nin Bağdat'taki binasına baskın düzenleyerek ateşe verdi. KDP binasının önünde sözde güvenliği sağlamak üzere hazır bekleyen güvenlik güçleri grubun binaya girmesini önleyemedi. Heşdi Şabi yanlısı grup Kürdistan bayrağını da ateşe verdi.

Neçirvan Barzani: Provokatif saldırıyı kınıyoruz

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Bağdat saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bugün sabah saatlerinde yasadışı bir grup Kürdistan Demokrat Partisi’nin Bağdat’taki binasına saldırarak ateşe verdi, saldırıyla birlikte Kürdistan bayrağıyla Kürtlerin sembolü de yakıldı. Onun yerine Heşdi Şabi flaması göndere çekildi.

Söz konusu saldırıyı kınıyor ve provokatif bir eylem olarak değerlendiriyoruz.

Irak’ta zulmün ve diktatörlüğün çökmesi için mücadele eden bir partinin binasına saldırmak, Devrimci Kürt ve Iraklıların ortak mücadelesinin tarihine karşı yapılmış bir saldırı anlamına gelmektedir.

 Bu saldırılar barış içinde birlikte yaşam ilkelerine karşıdır. Aynı zamanda siyasi ve toplumsal barışı ortadan kaldırmaktadır. Anayasa, demokrasi ve insan hakları ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.”

Başkan Mesud Barzani ise Bağdat’ta KDP binasına yönelik saldırı ve Kürdistan Bayrağı’nın yakılmasını sert bir diller kınayarak, “Bu tür saldırılar Kürt halkının yüce değerlerini zedeleyemez aksine bu grubun gericiliğini, ahlaksızlığını ve kültür dışı eylemlerini gün yüzüne çıkarıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Mesrur Barzani: Rezil saldırıyı kınıyorum

Bağdat’taki saldırıya ilişkin açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ise, “Yasadışı bir grup tarafından gerçekleştirilen KDP İl binasına rezilce saldırı ve Kürdistan Bayrağı’na karşı saygısızlığı kınıyorum” dedi.

Mesrur Barzani açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Kürdistan’ın en kutsal sembolüne karşı saygısızlık ve Irak’ta diktatör rejimin yıkılması ile Kürdistan halkının meşru haklarının elde edilmesi için en çok bedel ödeyen partinin binasına saldırı açıkça demokratik değerlere, toplumsal barışa ve birlikte barış içerisinde yaşama karşı bir saldırıdır.”

Öte yandan Kürdistan Hükümeti’nden Bağdat’taki saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “Kim veya kimler tarafından yapılmışsa yapılsın, Kürdistan Bölgesi sembollerine ve siyasi partilerine yönelik saldırılar kabul edilemez” denildi.

1 Tümgeneral görevden alındı, 15 kişi tutuklandı

Olayın yaşandığı saatlerde çevrede bulunan güvenlik güçlerinin göstericilere müdahale etmemesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında bölgenin asayişinden sorumlu Tümgeneral Cevad El-Darraji'yi görevden alındığı, 15 kişinin ise gözaltına alındığı belirtildi.

Yaşananlar üzerine dün Başbakan Mustafa Kazımi başkanlığında Irak Milli Güvenlik Kurulu olağanüstü bir toplantı düzenledi.

Başbakanlık Medya Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada, olayla ilgili soruşturma başlatılırken olaylara karıştıkları belirlenen 15 kişinin gözaltına alındığı belirtmişti.

Açıklamada, Irak hükümetinin bu saldırıyı şiddetle kınadığı, devletin prestiji ve hukukun üstünlüğünü kırmaya çalışanlara karşı sert önlemler alacağı vurgulandı.

Öte yandan Rûdaw’a konuşan üst düzey bir askeri kaynak, Mustafa Kazımi’nin olayları engelleyemediği için bölgenin asayişinden sorumlu Tümgeneral Cevad El-Darraji'yi görevden uzaklaştırdığını söyledi.

Erbil’e roket saldırısı

30 Eylül 2020’de Başkent Erbil’in farklı bölgelerine yönelik roket saldırısı düzenlenmiş, saldırıda şans eseri can kaybı olmamıştı.

Kürdistan Bölgesi Terörle Mücadele Birimi füzelerin Heşdi Şabi’nin kontrolünde bulunan bölgelerden fırlatıldığını duyurmuştu.

Kürdistan İçişleri Bakanlığı roket saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada, "Akşam saat 20:30 sularında 6 füze Uluslararası Erbil havalimanına fırlatıldı. Saldırıda her hangi bir zarar söz konusu değildir. Füzeler Bartilla’ye bağlı Şeyh Emir ve Tercele bölgelerinde bir kamyonet üzerinden ateşlenmiştir. Söz konusu bölgeler Heşdi Şabi’nin 30’uncu Tugayı komutanlığının gözetimi altında bulunmaktadır. Özel timlerimiz titizlikle araştırmalarına başlamıştır.

Korkakça yapılan bu terör saldırısını kınayarak, bize yöneltilen her saldırıya yanıt vermek için hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.

Irak Federal hükümetinin de biran önce saldırıya ilişkin soruşturma başlatması çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.