HDP’li Uca ile Çavuşoğlu arasında Şengal ve Ezidi tartışması

HDP’li Uca ile Çavuşoğlu arasında Şengal ve Ezidi tartışması

.

A+A-

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Meclis’te yapıtığı konuşmada Şengal’e yönelik bombardımanlara değinerek, “Size karşı hiçbir tehdit oluşturmadığı hâlde bu halk neden saldırılarınızın hedefi oluyor? Ezidilere saldırmaktan vazgeçin artık” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise, “Sizin söyledikleriniz, Sincar'daki Ezidi kardeşlerimizin duygularını, düşüncelerini temsil etmiyor çünkü orada PKK'nın baskısı var” diye yanıt verdi.

TBMM Genel Kurulu’nda dün akşam Dışişleri Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Oturumda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da hazır bulundu.

Oturumda söz hakkı alan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Efrin ve Şengal’deki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Uca, “Suriyeli Kürtlerin kendi coğrafyalarında meşru bir siyasi irade olmasının önüne geçecek her türlü provokasyonu ve muhatap devlet liderleriyle her türlü kirli pazarlığı yapmaktan çekinmediniz. Kuzey Suriye'den Türkiye'ye yönelik hiçbir tehdit ve saldırı olmadığı hâlde yüzlerce kez sınır boylarındaki Kürt sivil alanlarını bombaladınız” dedi.

TSK’nın Şengal’de düzenlediği bombardımanlara değinen Uca, “Şengal'deki Ezidi öz savunma güçleri Türkiye için bir tehdit olmadığı halde hava saldırılarıyla bombalanıyor. Bu sene Şengal'e 4 kez saldırdınız. Hastaneyi, Halk Meclisi’ni bombaladınız. Ezidi halkına karşı bu düşmanlık neden? Size karşı hiçbir tehdit oluşturmadığı halde bu halk neden saldırılarınızın hedefi oluyor? Bu bombardımanlar DAİŞ'in tamamlayamadığı katliamı devam ettirme isteğinden başka bir şey değildir. Ezidi saldırmaktan vazgeçin artık” diye konuştu.

Çavuşoğlu’ndan yanıt

Feleknas Uca'nın sözlerine yanıt veren Çavuşoğlu, "Sizin söyledikleriniz, Sincar'daki Ezidi kardeşlerimizin duygularını, düşüncelerini temsil etmiyor çünkü orada PKK'nın baskısı var, DEAŞ gitti, PKK var ve orada bir harekat yaptığımız zaman o gariban Yezidi çocuklarını kalkan yapan da PKK'nın kendisidir. Bunu Nadia Murad da söylüyor. Biz de üzülüyoruz, Ezidi kardeşlerimizi seviyoruz, üzülüyoruz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu’nun sözlerine Uca, “Sayın Çavuşoğlu size sadece iki kelime söylemek istiyorum. Bu Genel Kurul’da Yezidileri sevdiğinizi itiraf ettiniz. Ama Ezidileri bombalıyorsunuz. Bu net bir açıklamaydı. Siz Ezidileri öldürüyorsunuz” diyerek yanıt verdi.

Öte yandan Çavuşoğlu'nun konuşması sırasında HDP milletvekilleri ile AK Partili milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.

Meclis Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş, birleşime ara verdi. Gerginlik arada da devam etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.