Hasankeyf köylüleri: Başımıza felaket geldi

Hasankeyf köylüleri: Başımıza felaket geldi

Batman’daki Ilısu baraj gölü havzasında su seviyesinin artmasıyla birlikte 12 bin yıllık tarih ile birlikte bölgedeki diğer küçük yerleşim yerleri de su altında kalıyor. Hasankeyfliler, geçmişlerinin yavaş yavaş suya gömülmesini hüzünle izlediklerini beli

A+A-

 

Haber Merkezi - Suların hızla yükseldiği tarihi Hasankeyf ilçesi kısmen sular altında kaldı. Barajla birlikte Hasankeyf ve Kerboran arasındaki bölgede 199 köy de su altına kalacak. Ancak göç etmek zorunda kalan köylüler, maddi ve manevi açıdan da mağdur olduklarını söylüyor.

Zaxora köyünde son bir haftada onlarca ev su altında kaldı. Rûdaw’a konuşan Zacora köyünden Halime Ayka, “Vallahi ciğerimiz yanıyor. Baraj yaptılar böyle oldu” dedi.

Su altında kalan diğer bir köy de Şkefta köyü. Suların yükselmesi ile yavaş yavaş doğup büyüdüğü toprakların kaybolduğunu gören Saliha Kandemir, de, “Evlerimiz, bağ ve bahçelerimiz sular altında kaldı. Paramızı vermediler. Arsamız vardı ama o arsayı da bize sattılar. Çocuklarımız dışarıda kaldı. Bu kış nereye gideceğiz” diye konuştu.

Şu ana kadar Dicle nehri kıyısında bulunan 5 köy sular altında kaldı. Şkefta köyünden Abide Kandemir de, “Başımıza felaket geldi. Biz de sulara gömülelim. Ne imkanımız var ne birşeyimiz. Bahçelerimiz sular altında kaldı. Perişan olduk” dedi.

Aynı köyden Haşim Ayiş de barıncaka bir yer bulamadıklarını söyledi.

Batman Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Demir de, “Bu Türkiye Cumhurbaşkanı’nın eseri fakat tüm dünyanın desteğiyle bunu yaptı. Özellikle de burada UNESCO günahkardır. Sözde uygarlık mirasını koruyolar. Fakat malesef Hasankeyf’e ve Mezopotamya havasına sahip çıkmıyorlar” diye konuştu.

Ilısı Barajı Batman, Mardin ve Şırnak’ın bir bölümünü oluşturan 300 kilometrekarelik bir alanı kapsıyor.

Rudaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler