Hakkâri’de aşiret meclisi düğünlerdeki tasarruf tedbirlerini açıkladı

Hakkâri’de aşiret meclisi düğünlerdeki tasarruf tedbirlerini açıkladı

.

A+A-

Hakkâri’de binlerce mensubu bulunan Pinyanişi aşireti düğünlerdeki takı ve başlık parasına limit getirdiğini açıkladı. Bundan sonra düğünler bir gün sürecek, geline 7 büyük altın, iki bilezik, bir kemer ve üç yüzükten fazla takı takılmayacak. Gelinler kuaföre götürülmeyecek, nişan aile arasında olacak.

Hakkâri’de aşiretlerin aldığı düğün maliyetlerini azaltma kararı yayılıyor. Daha önce Şemdinli’deki Herki Aşireti ile Yüksekova ilçesindeki Oremar aşiret liderlerinin “evlenme esas ve usullerine” yönelik aldığı kararların bir benzeri bu defa Pinyanişi aşireti mensuplarınca alındı.  

Hakkâri merkeze bağlı Işıklar, Doğanyurt, Demirtaş, Akçalı, Bağışlı, Sarıtaş ve Boybeyi köyleri ile bu köylere bağlı 20 mezranın muhtarları ve kanaat önderleri Akçalı köyü camisinde bir araya gelerek aldıkları ortak kararı bir basın açıklamasıyla duyurdular.   

Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Akçalı-Bağışlı mıntıkasındaki Pinyanişi aşireti mensupları adına alınan karar köy camisinde kanaat önderi Ekrem Demir tarafından açıklandı.  

Düğünlerle ilgili ortak karar almak için bir araya geldiklerini belirten Demir, “Bölgemizde fakirler var, zenginler var. Bazılarımız zenginlerin sahip olduğu imkânlara sahip değildir. Biz eski örf ve adetlerimize göre düğünlerimizi yapmak istiyoruz. O yüzden bu toplantıyı yaptık. Her köyden, her mezradan kanaat önderlerimiz muhtarlarımız var. Bir dizi karar aldık. Bu kararları onayınıza sunacağız” dedi.  

Yapılan oylamada şu kararlar alındı: 

Geline 7 büyük altın, 2 adet bilezik, 1 kemer ve 3 yüzükten fazlası takılamayacak.

Süt parası hiçbir surette verilmeyecek. 

Gelinliğin tipi yörenin kıyafetlerine uygun olacak. 

Gelin kuaföre götürülmeyecek.  

Düğünler bir gün olacak. 

Nişan aile arasında yapılacak. 

Damat yemeği köylü tarafından verilecek. 

Düğünlerde erkek kadın ayrı olacak.  

Damat hiçbir suretle gelini almaya gitmeyecek. 

Kaynak: Serbesiyet

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.