Guterres: BM Güvenlik Konseyi büyük hayal kırıklığı yarattı

Guterres: BM Güvenlik Konseyi büyük hayal kırıklığı yarattı

.

A+A-

Ukrayna’nın başkenti Kiev’i ziyaret ederek Devlet Başkanı Zelenski ile görüşen Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin Rusya-Ukrayna savaşını önlemekte ve durdurmakta başarısız olarak hayal kırıklığı yaşattığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile başlayan savaş bugün (29 Nisan) itibariyle 65. gününde devam ederken Birleşmiş Genel (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres dün Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaret ederek Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.

Ziyaret sırasında Guterres ile ortak basın toplantısında konuşan Zelenski, Guterres'in barış için gösterdiği çabaları takdirle karşıladıklarını söyledi.

Ukrayna'nın Mariupol kentinde Rusya güçlerinin ablukası altındaki Azovstal demir çelik fabrikası hakkında da açıklamalarda bulunan Zelenski, fabrikadaki sivil ve askerlerin tahliyesi için acil müzakerelere ve varılan anlaşmaların derhal uygulanmasına hazır olduklarını ifade etti.

Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Mariupol'deki çatışmaların durması yönünde açıklamasına rağmen fabrikanın bombalandığını belirterek "Ukrayna, Azovstal'den insanların tahliyesi için acil müzakerelere ve varılan anlaşmaların derhal uygulanmasına hazır. Rusya'dan da bu insanlara karşı insani bir tavır bekliyoruz. Sayın Guterres'in bu yöndeki çalışmasının verimli olmasını bekliyoruz. Her şekilde katkıda bulunmaya hazırız" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca ülkesi Ukrayna'nın buğday ihracatına atıfta bulunarak dünyadaki 400 milyon insana ekmek temin ettiklerini hatırlattı.

Zelenski, liman şehirlerinin Rusya güçlerinin kontrolüne geçmesi nedeniyle ellerindeki ürünleri dünya piyasalarına çıkaramadıklarını, bunun da ileride birçok ülkede gıda krizine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Guterres: Çabalarımızı arttıracağız

Basın toplantısında konuşan Guterres ise, küresel barış ve güvenliği sağlamakla görevli BM Güvenlik Konseyi'nin Rusya-Ukrayna savaşını önlemekte başarısız olduğunu ve hayal kırıklığı yaşattığını söyledi.

Güvenlik Konseyi'nin savaşı durdurmakta başarısız olmasının "büyük bir hayal kırıklığı, hüsran ve öfke kaynağı" olduğunu belirten Guterres, "Çok açık konuşacağım: [Güvenlik Konseyi] bu savaşı engellemek ve durdurmak için elinden gelen her şeyi yapmakta başarısız oldu" dedi.

"Size söz veriyorum Ukrayna hükümeti ile her adımı koordine ederek çabalarımızı artıracağız" diyen BM Genel Sekreteri, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (ICC) Ukrayna'daki "savaş suçu" soruşturmasına da destek vererek "1.400'den fazla BM çalışanı sahada cesur Ukraynalı örgütlerle her gün yan yana Ukrayna halkı için çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"Rusya, Guterres'in ziyareti sırasında vurdu"

Guterres ile görüşen heyette yer alan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da Rusya'nın Kiev'e füze saldırısına ilişkin konuştu.

Rusya dün akşam saatlerinde Kiev'in Şevçenkovskiy Mahallesi'ne füze fırlatmış, Ukrayna İçişleri Bakan Danışmanı Anton Geraşçenko, Rusya'ya ait füzenin sivillerin yaşadığı evleri vurduğunu söylemişti.

Dışişleri Bakanı Kuleba, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov başkentimizi ziyaret ettiğinde, Rusya Kiev'i seyir füzeleriyle vurdu. Rusya, bu iğrenç barbarlıkla Ukrayna'ya, Avrupa'ya ve dünyaya karşı tutumunu bir kez daha ortaya koymaktadır" ifadelerine yer verdi.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da Guterres'in ziyareti sırasında Rusya'nın şehri seyir füzeleriyle vurduğuna işaret ederek, "Bir gün önce Kremlin'de uzun bir masada oturuyordu ve bugün başının üstünde patlamalar var. Moskova'dan kartpostal mı? Rusya hala BM Güvenlik Konseyi'nde yer alıyor mu?" diye sordu.

Savaş yayılıyor mu?

Öte yandan, BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Moldova'daki Rusya destekli ayrılıkçı bölge Transdinyester'de dün yaşanan patlamalar, Rusya- Ukrayna savaşının yayılmasıyla ilgili korkuları artırdı.

Yerel yetkililer saldırıların "ajanlar tarafından" yapıldığını söylerken Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski Rusya özel kuvvetlerini suçladı.

Moldova'daki Transdinyester bölgesindeki patlamalarla ilgili olay hakkında kapsamlı bir soruşturma beklediklerini belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise bu bölgedeki gerginliğin tırmanmasından endişe duyduklarını, bunları bölgedeki durumu istikrarsızlaştırmayı amaçlayan "terör eylemleri" olarak nitelendirdiklerini ifade etti.

Zaharova, Transdinyester'i Ukrayna'da gelişmelere dahil etme girişimlerini şiddetle kınadıklarını söyledi. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.