'Güneydoğu’da korona virüsüne ilişkin resmi rakamlar çelişkili'

'Güneydoğu’da korona virüsüne ilişkin resmi rakamlar çelişkili'

Resmi rakamlara göre Güneydoğu Anadolu’da günlük vaka sayısı 265. Sahada çalışan uzmanlarsa rakamların çeliştiğini belirterek, yalnızca Diyarbakır ve Urfa’daki vaka sayılarının 600’ü geçtiğini açıkladı.

A+A-

Türkiye, 1 Haziran’daki normalleşme adımlarının ardından yeniden yüksek vaka sayılarıyla karşılaşmaya başladı. Sağlık Bakanlığı’nın resmi verilerine göre günlük vaka sayısı bin bandına dayanmış durumda.

Yine bakanlığın 1 Ağustos’ta yayınladığı verilere göre Güneydoğu Anadolu illerinde yeni vaka sayısı 265, Doğu Anadolu’daysa 51 olarak kayda geçti. Resmi sayılara göre Güneydoğu Anadolu, Türkiye’de en fazla yeni vakaya rastlanan bölge.

DW Türkçe’den Tunca Öğreten’in haberine göre, resmi sayılar dahi bölgedeki vahameti gözler önüne sererken uzmanlar, sahadan edinilen bilgilerin daha da yüksek olduğunu söylüyor.

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, Diyarbakır özelinde gerçek verilere ulaşamadıklarını açıkladı. Resmi verilere göre Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 265 yeni vaka olduğu bilgisini hatırlatan Turan, “Sahadaki arkadaşlarımız bize farklı bilgiler veriyorlar. Diyarbakır’da günde 300 yeni vaka var. Urfa’daki arkadaşlarımız ise günlük 300-350 yeni vakadan bahsediyor. Yalnızca Diyarbakır ve Urfa’daki günlük yeni vaka sayısı bile açıklanandan çok daha fazla” diye konuştu. Turan, hastanelerde yer sıkıntısı olduğunu da kaydetti.

Elif Turan sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimiz biliyoruz ki Güneydoğu ve Doğu’da kalabalık aileler yaşıyor. Nişan, düğün, sosyalleşme ortamlarına izin verilmesiyle insanlar birbirine virüsü bulaştırmaya başladı. Ekonomik nedenler de çok etkin. Biliyorsunuz maskeler tek kullanımlık. Maalesef insanlarımız arasında 1 lira verip maske alabileceklerin sayısı çok az. Günlerce aynı maskeyi kullananlar var. Özellikle bölgede kişisel hijyen ve korunma malzemelerinin ücretsiz dağıtılması lazım. Pozitif çıkan ve evine gönderilen insan sayısı da oldukça fazla. Bu insanlar hastaneden çıkıp evine gidene kadar otobüs ya da minibüste zaten virüsü başkalarına bulaştırıyor. Salgınla böyle mücadele edilmez.”

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç de, yine gerçek sayılara ulaşılamadığını söyledi. “Sayılar konusunda çelişki var” diyen Yaviç, bunu 1 Haziran sonrası süreçte normalleşme adımlarının erken atılmasına bağladı. Yaviç şunları söyledi: “Covid-19 salgını tam anlamıyla kontrol altına alınmamışken, özellikle ekonomik kaygılarla bir çok kısıtlama ortadan kaldırıldı. Önlemlerle düşen günlük vaka sayıları, hayatın normal akışına dönmesiyle yeniden artmaya başladı.” 

DW Türkçe

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.