GÖÇİZDER üye ve yöneticilerinden 17 kişi tutuklandı

GÖÇİZDER üye ve yöneticilerinden 17 kişi tutuklandı

.

A+A-

8 gündür gözaltında tutulan GÖÇİZDER üyeleri tutuklama talebi ile hakimliğe sevk edilmişti. 8 gündür gözaltında tutulan 22 kişiden 17'si tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında Göç İzleme Derneği’nin (GÖÇİZDER)  derneğin eşbaşkanlarının da aralarında olduğu 22 kişi gözaltına alınmıştı. Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde götürülen dernek üyelerinin dosyalarına gizlilik kararı getirildi. 8 gündür emniyette gözaltında tutulan 22 kişi emniyet ifadelerinin ardından savcılık ifadeleri alınmak üzere İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi.

Adliyeye çıkarılan 22 kişinin savcılıkta ifadeleri alındı. Savcılık ifadesinin ardından  “Örgüt üye olmak” suçlamasıyla GÖÇİZDER eşbaşkanları Kamile Kandal ile Mehmet Boğakan ile üyeler İskan Teker, Ramazan Kırkpınar, Süleyman Yıldız, Şeref Kaya, Zelal Çoşkun, Veysi Yıldız, Ali Koçyiğit, Bilal Yıldız, Cihan Kartal, Erhan Örs, İlyas Erdem, Halit Karahan, Songül Köse, Demgül Athan, Taylan Ürün, Makbule Altıntaş, Kerem Tosun içinde olduğu 21 kişi tutuklanma talebiyle, avukat Pınar Konak’ta adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.

GÜVENLİK GÖREVLİLERİ SALDIRDI

Bu sırada adliyenin içerisinde kavga eden kişilere müdahale etmeyen güvenlik görevlileri Hakimliğe sevk edilecek olan kişileri bekleyen ve aralarında Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) İstanbul temsilcileri Ümit Efe ve Ümit Biçer, Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri, dernek üyelerinin, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarının ve gözaltında bulanan kişilerin yakınlarının da olduğu kişilere adliyenin kapandığını ileri sürerek saldırdı.

Sulh Ceza Hakimliği’ne adli kontrol talebiyle sevk edilen avukat Pınar Konak adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, tutuklama talebiyle sevk edilen 21 kişinin Hakimliğe çıkarılması bekleniyor.

KİTAPLAR SUÇ UNSURU OLARAK YÖNELTİLMİŞTİ

Emniyet ifadeleri sırasında  22 kişi, “Örgüte finansman sağlamak” iddiasıyla suçlandı. Emniyette ifade işlemleri sırasında GÖÇİZDER’in mülteciler ile ilgili hazırladıkları raporlar, 1990’lı yıllarda yaşanan köy boşaltmaları sonucu göç ettirilen gayrimüslimler ile Kürtlerin maruz kaldıkları hak ihlallerini ve 2015 yılında yaşanan çatışmalar sonucu göç etmek zorunda bırakılan yurttaşlar ile kadınların yaşadıklarının yer aldığı çalışmalar olan 3 kitap suçlama konusu yapıldı. Ayrıca emniyet sorgusunda gözaltındaki kişilere, “Bu kitapları hazırlamak için kimden talimat aldınız?” şeklinde sorular yöneltildi ve bu kitapların “Devleti aşağılama” amacı taşıdığı iddia edildi. Bu iddia, suçlamaya gerekçe yapıldı.

17 KİŞİ TUTUKLANDI

"Örgüte üye olmak" suçlamasıyla hakimliğe sevk edilen GÖÇİZDER üye ve yöneticilerinden 17 kişi tutuklandı.

Tutuklanan GÖÇİZDER üyeleri:

Eş başkanlar Kamile Kandal ve Mehmet Boğakan, Ramazan Kırkpınar, Zelal Çoşkun, Veysi Yıldız, Bilal Yıldız, Cihan Kartal, Erhan Örs, İlyas Erdem, Halit Karahan, Songül Köse, Demgül Athan, Taylan Ürün, Makbule Altıntaş, Kerem Tosun, İrfan Hülakü, Kıyasettin Cüheylan.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.