Gazeteciler alanlara çıktı: Gazeteciliği boğamayacaksınız!

Gazeteciler alanlara çıktı: Gazeteciliği boğamayacaksınız!

.

A+A-

Polisler tarafından boğazına bastırılarak gözaltına alınan AFP muhabiri Bülent Kılıç'ın ardından gazeteciler, 'Nefes alamıyoruz' diyerek alanlara çıktı.

"Onur Haftası Yürüyüşü"nü takip ederken, boğazına bastırılarak gözaltına alınan AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç'ın ardından gazetecilik örgütleri alanlara çıktı. Ankara Valiliği önünde yapılmak istenen basın açıklamasına, 'kamu binaları önünde toplantı ve yürüyüş yasağı' gerekçe gösterilerek, izin verilmedi. Gazeteciler açıklamayı Abdi İpekçi Parkı'nda yaptı. "Nefes alamıyoruz" diyen gazeteciler, mikrofonlarını ve kameralarını yere bırakarak polis şiddetini protesto etti. 

Gazeteciler adına konuşan TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak, anayasa ile güvence altına alınan protesto hakkı fiilen yasaklanmış durumda olduğunu belirtti. Geçim sıkıntısı yaşayan, haksızca işten atılan, mahallesine, ormanına, denizine sahip çıkmak isteyen, kimliklerine saldırılmasına karşı çıkan insanların polis ve jandarma şiddetine uğradığını söyleyen Koçak, "İşte hakkını aramak için sokağa çıkan bu yurttaşları haberleştirmek gazetecinin kamusal görevidir" dedi. 

'ŞİDDET TEHLİKELİ BİR HAL ALDI' 

Gazetecilerin toplum adına görevlerini yürütürken ağır şiddetle karşı karşıya kaldığını söyleyen Koçak, "İçişleri Bakanlığının gösteriler sırasında polislerin görüntülerinin alınamayacağına yönelik yasadışı genelgesinin ardından, bu şiddet çok daha tehlikeli bir hâl almış durumda" dedi. 

'ÖLÜMDEN DÖNDÜ' 

26 Haziran Cumartesi günü LGBTİ+ bireylerin ve onlara destek veren yurttaşların düzenlemek istediği Onur Yürüyüşü'ne müdahale eden polis tarafından şiddete uğrayarak gözaltına alınan Bülent Kılınç'ı hatırlatan Koçak, "AFP Fotomuhabiri Bülent Kılıç’ı yere yatırıp boyuna bastırarak nefessiz bırakmak istedi. Güçlükle “Nefes alamıyorum” diyebilen Bülent Kılıç ölümden döndü" diye konuştu. 

'ÇEKTİKLERİ GÖRÜNTÜLERİ SİLMEK ZORUNDA KALDILAR'

Amerika’da bir polis tarafından aynı yöntemle öldürülen George Floyd’un görüntülerinin tüm dünyada infial yarattığını söyleyen Koçak, "Ülkemizdeki güvenlik güçlerinin bunu örnek alırcasına şiddet uygulaması hepimizi derinden endişelendirmektedir. Aynı gün başka meslektaşlarımızın da işlerini yapmaları engellendi. Darp edilen, taciz edilen, çektikleri görüntüleri silmek zorunda bırakılan meslektaşlarımız oldu" dedi. 

"Kolluk güçlerinin kanun tanımaz uygulamaları ile halkın gerçekleri öğrenme hakkını engellemektedir" diyen Koçak, nefessiz bırakılanın yalnızca meslektaşımız olmadığını aynı zamanda halkın haber alma hakkının da nefessiz bırakıldığını belirtti. 

'ASLA KABUL ETMİYORUZ' 

Koçak, "Bu şiddet dalgasının amacı medya çalışanlarını bezdirmek ve görevini yapmaktan uzak tutmak ise, bu amaca ulaşmanın mümkün olmadığını bir kez daha, gür bir sesle haykırıyoruz. Gazetecilik suç değildir ve bizler gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Gazetecilere şiddet uygulanmasını kanıksamayacağız, asla kabul etmeyeceğiz!" dedi. 

Açıklamanın ardından gazeteciler, mikrofonlarını ve kameralarını yere bırakarak polis şiddetini protesto etti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.