Fuad Hüseyin: Raporun sonucuna göre İran’a karşı harekete geçeceğiz

Fuad Hüseyin: Raporun sonucuna göre İran’a karşı harekete geçeceğiz

.

A+A-

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Erbil’e yönelik füze saldırısı nedeniyle İran’ın Bağdat Büyükelçisi’ni çağırıp nota verdiklerini hatırlatarak, “Soruşturma komisyonunun raporuna göre İran’a karşı harekete geçeceğiz” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Erbil’e yönelik füze saldırısı nedeniyle İran’ın Bağdat Büyükelçisi’ni çağırıp nota verdiklerini hatırlatarak, “Soruşturma komisyonunun raporuna göre İran'a karşı harekete geçeceğiz” dedi. Hüseyin, İsrail istihbaratına ait üssün hedef alındığı yönündeki iddialara ilişkin de, “Bu tamamen gerçek dışı. Ellerinde bilgi ve belge varsa Irak hükumetine sunmalıdırlar” açıklamasında bulundu.

Bakan Fuad Hüseyin, İran devrim Muhafızları Ordusu’nun başkent Erbil’i hedef alan balistik füze saldırısı hakkında Rûdaw’dan Senger Abdurrahman’ın sorularını yanıtladı.

Irak hükumeti ve Dışişleri Bakanlığı’nın saldırıya karşı tavrının net olduğunu vurgulayan Hüseyin, “İran’ın Bağdat Büyükelçisini bakanlığa çağırarak, nota verdik ve bu tür saldırıların kabul edilemez olduğunu ilettik. Sayın Başbakan da benim de içinde olduğum bir heyetle olay yerinde incelemelerde bulundu. Saldırının hedefi olan yerin Iraklı Kürt bir vatandaşın evi olduğu bellidir. Kendisi tanınan biri ve oraların sivil yerleşim yeri olduğu açıktır” dedi.

İran’ın Irak’la komşu olduğunu ve her iki ülkenin yakın ilişkiler içerisinde olduğunu vurgulayan Hüseyin, “Tavrımızı ve rahatsızlığımızı diplomatik yollarla Tahran’a iletmek istiyoruz. Ayrıca bir güvenlik ve askeri uzmanlarından oluşan bir komisyon gelip saldırı bölgesinde araştırma yapacak. Rapor hükumete sunulacak. Biz bu rapor doğrultusunda meseleyi İran’la yeniden konuşacağız. Bu tür saldırıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz. Çünkü Irak’ın egemenliğine yönelik bu tür saldırılar bölge halkı için tehlike anlamına geliyor. İran’ın kendisi Irak’la dost olduğunu, sorun yaşamadığını söylüyor” ifadelerini kullandı.

 

Bakan Hüseyin, “Irak’ın Irak ile acı bir savaş tecrübesi var. Varsa eğer sorunlar füze üslubu ile çözülemez. Diyalog ile çözülür ki buna kapılar açık. Bu görüşmeleri en yakın zamanda İran ile gerçekleştireceğiz” diye ekledi.  

 

“İran daha önce İsrail üssü olduğuna dair Bağdat’ı bilgilendirdiklerini söylüyor. Bu konuda bir araştırmanız oldu mu” şeklindeki soruya Hüseyin, “Böyle bir şeyden haberimiz yok. Başka tarafları bilgilendirmişlerse onu bilemem. Çünkü bahsettikleri yer bir üs değil. İran’ın elinde böyle bir belge varsa federal Irak hükumetine sunmalıdır. Bağdat’tan gelen komisyon bunu araştıracak, zaten asılsız olduğu anlaşılacaktır. Komisyondan gelecek raporun sonucuna göre İran'a karşı harekete geçeceğiz” sözleri ile yanıt verdi.

 

Hüseyin, “Soruşturma sadece yerel düzeyde mi kalacak yoksa uluslararası boyutu da olacak mı?” sorusuna, “Bu Irak’ı ilgilendiren bir durum, dolayısıyla yerelde olacak” diye yanıt verdi.  

 

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.