Fransa'da 24 Nisan 'Ermeni Soykırımını Anma Günü' ilan edildi

Fransa'da 24 Nisan 'Ermeni Soykırımını Anma Günü' ilan edildi

2001'de 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan Fransa, 24 Nisan'ı resmen Ermeni Soykırımını Anma Günü ilan etti ve karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, Macron'un seçim vaadleri arasındaydı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Edouard Philippe’in imzalarıyla yürürlüğe giren düzenleme ile her yıl Paris'te resmi devlet töreni ile anma töreninin düzenleneceği duyuruldu.

Habere göre, Parist'teki devlet resmi törenleri dışındaki illerde anma kararı valiliklere bırakılacak.

Kararnamenin Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Fransa topraklarında olduğu bir günde yayımlanmış olması gözlerden kaçmadı. Paşinyan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurul toplantılarına katılmak üzere Strasbourg’da bulunuyor.

Fransa'nın kararına Türkiye'den ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un '24 Nisan' kararnamesi AİHM ve Fransız Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını açıkça ihlal ediyor. Macron seçim kampanyasında Ermenilere verdiği sözleri yerine getirmeye çalışarak yine popülizm yapıyor. Önce kendi karanlık tarihine baksın. Ruanda soykırımından bu yana çeyrek asır geçti" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.