Fransa, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki hava operasyonlarına karşı bölgesel zirve düzenliyor

Fransa, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki hava operasyonlarına karşı bölgesel zirve düzenliyor

.

A+A-

Fransa, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki PKK ve bağlantılı örgütlere yönelik hava operasyonlarına karşı Ürdün’de bölge ülkelerinin de katılımıyla yıl sonundan önce zirve düzenlemek istediği bildirildi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile yaptığı telefon görüşmesinde, iki liderin Türkiye’nin Irak ve Suriye’ye, İran’ın Irak’taki hava operasyonlarından sonra bölgede “gerginliğin artmasıyla ilgili endişeleri paylaştığı” bildirdi.

Açıklamada, iki liderin Ürdün’ün de katılımıyla bölgenin önde gelen liderleriyle birlikte Amman’da yıl sonundan önce bir toplantı düzenlenmesi konusunda anlaştığı aktarılırken, zirveye hangi ülkelerin katılacağı konusuna açıklık getirilmedi.

Yine aynı açıklamada, Macron’un Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani’yi gelecek yıl başında Paris’e davet ettiği bildirildi.

Türkiye’ye davet var mı?

Türkiye’nin bu zirveye davet edilip edilmediği net değil.

Paris’teki Türk Büyükelçiliği’ne Ankara’nın davet edilip edilmediğini soran euronews’ün bu yöndeki talebi henüz cevaplanmadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile önceki gün telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Bu görüşmede Irak ve Suriye’deki gelişmelerin öncelikle gündeme geldiği tahmin ediliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Kasım’da İstanbul’da meydana gelen terör saldırısında sonra Türkiye’nin Suriye’ye kara operasyonu düzenleyebileceğini bildirmişti.

Türkiye dışında İran, son dönemde Irak’ın kuzeyinde kampları bulunan İranlı Kürt muhalif örgütlere hava saldırılarını yoğunlaştırmıştı.

Fransa, Irak ve Suriye’de Türkiye’nin PKK ve YPG hedeflerini bombalamasının IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi zayıflatacağını iddia ediyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.