Fehim Taştekin: Dökülüyoruz işte!

Fehim Taştekin: Dökülüyoruz işte!

Türkiye'nin Libya'da ateşkes ilan edilmesi için Rusya ile Moskova'da yürüttüğü diplomasi sonuçsuz kalırken, Türkiye dış politikasının birçok alanda sınıfta kaldığı yorumları yapılıyor.

A+A-

Haber Merkezi- Gazeteduvar yazarı Fehim Taştekin, Türkiye'nin kendisini kuşatan ateş çemberinde barışı mümkün kılacak herhangi bir olumlu rol üstlenemdiğini, yıllarca 'yıkıcı tercihler' yaptığını belirtti.

Yapıcı diplomasinin engellendiğine işaret eden Taştekin, Ankara'nın Irak'a yardımcı olabilecek kanalları da tükettiğini savundu, İran-ABD krizi karşısında Türkiye'nin diplomasi kapasitesinin onda birini bile kullanamadığını kaydetti. 

Durumu, "Dökülüyoruz işte!" sözleriyle ifade eden Taştekin, "Dökülüyoruz, tel tel. Bir yalan kaç türlü söylenebilir? Kandırmacanın kaş tonu olabilir? Günde beş vakit kendi rekorunu kıran bir yetenekten sadece korkulur. Afrin’deki gibi Fırat’ın doğusunda Kürtleri yurtsuz bırakacak şekilde 2 milyon mülteciyi taşımaktan söz eden TOKİ tılsımlı tampon bölge planıyla aylarca iç ve dış kamuoyu oyalandı. Kimse “Ne umduk ne bulduk” diye muhasebe yapmıyor. Çark dönüyor ya neyle döndüğü önemsiz" yorumunu yaptı.

IŞİD artığı cihatçılardan kurulan Özgür Suriye Ordusu'na da işaret eden Taştekin, "Türkiye’yi cihatçı örgütlere hami ve Suriye’nin kendi toprakları üzerindeki savaşının asıl muhatabı yapmakta sakınca görmüyorlar" eleştirisinde bulundu ve İdlib'de, Suriye ordusunun saldırısıyla kuşatma altında kalan Türk gözlem noktalarını hatırlattı.

"Suriye’de fırtına biçme vakti gelip çatınca dikkatler ustaca Libya’ya yönlendiriliyor.
Suriye’de milislerimiz var ya onlar hazır kıtalar, hemen Libya’da çözümün ‘cengaverleri’ oluveriyor" ifadelerini kullanan Taştekin, "Cengaverlik lafın gelişi; Libya’ya gidenler için konumuna göre aylık 1800-2500 dolar arasında maaş, dönüşte de Türk vatandaşlığı garanti! Sonra belki nasiplerine, son zamanlarda yasal güvenlik güçlerini yetersiz bulan Erdoğan’ın kafasındaki ‘rejim muhafızlığı’ düşer" diye ekledi.

Libya konusunda da Moskova'nın kapısına dönüldüğü tespitinde bulunan Taştekin, Ankara'nın Trablus cenahını zafere kavuşturma hedefine rağmen Sirte’yi de Halife Hafter’in Libya Ulusal Ordusu’na kaptırdığını ifade etti.

"Yine döndüler Kremlin kapısına. Erdoğan’ın her macerası Rusya lideri Vladimir Putin’in Meryem Ana’ya şükran duası etmesine vesile oluyor" tepkisini gösteren Taştekin, "Saray’ın külahsızlarına bakarsanız Türkiye’nin kararlılığı diplomasinin önünü açtı. İyi de netice ne? Hafter önüne konulan anlaşmayı imzalamadan Moskova’dan ayrıldı. Yeni masa 19 Ocak’ta Berlin’de kuruluyor" görüşünü dillendirdi.

Taştekin, yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"Türkiye kendisini kuşatan ateş çemberinde barışı mümkün kılacak herhangi bir olumlu rol üstlenemiyor. Yıllar içinde ‘yıkıcı tercihler’, ‘yapıcı diplomasi’ üretilmesini bloke ediyor. Dökülüyoruz işte! En iddialı olduğumuz alanlarda iş, Putin’in bizim için yapacağı iyiliklere kalmış. Yine de yaz kâtibim; 'Başkan ve adamları efsane işler çıkartıyor."

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler