FARC hakkında 'örgüt içi suikast girişimi' iddiası: 'Timochenko'yu öldüreceklerdi'

FARC hakkında 'örgüt içi suikast girişimi' iddiası: 'Timochenko'yu öldüreceklerdi'

Kolombiya'da barış anlaşmasını başarısız bularak yeniden silahlı mücadele çağrısı yapan iki eski FARC liderinin, örgütün eski komutanı ve bugünkü siyasi partisinin lideri Rodrigo Londono'ya suikast emri verdiği öne sürülüyor.

A+A-

Haber Merkezi- Kolombiya’da toprak reformu için verdiği 52 yıllık silahlı mücadeleyi hükümetle 2016’da yapılan barış anlaşması sonrası bırakarak siyasi bir partiye dönüşen Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) hakkında bir suikast girişimi iddiası ortaya atıldı. İddiaya göre, barış anlaşmasını başarısız bulan ve ağustos ayında silahlı mücadeleye dönüş çağrısı yapan iki eski FARC lideri, örgütün geçmişte en üst düzey komutanı ve bugün siyasi partisinin lideri olan Rodrigo Londono’ya suikast emri verdi.

Kolombiya Emniyet müdürü Oscar Atehortua, ‘Timochenko’ adıyla tanınan Londono’yu öldürmek istediği belirtilen iki kişinin cumartesi günü öldürüldüğünü açıkladı. Emniyet açıklamasında, bu kişilerin ağustos ayında silahlı mücadele çağrısı yapan ve şu an Venezuela’da bulunan iki eski FARC lideri Ivan Marquez ve Hernan Dario Velasquez’den, Londono’yu öldürme emri aldığı öne sürüldü.

‘1 KİLOMETRE YAKLAŞMIŞLARDI’

İddiaya göre saldırganlar, Londono’nun Finlandia bölgesinde kaldığı çiftliğin 1 kilometre kadar yakınında yakalandı. Polisin müdahalesi sonrası çatışma çıkarken, iki saldırganın da öldürüldüğü belirtildi.

 

‘MUHBİR HABER VERDİ’

Suikast girişimini polise bir muhbirin haber verdiği bilgisi paylaşılırken, Londono’nun güvenliğinin sağlanması için ek önlemler alındığı da açıklandı. Saldırganlardan birinin 17 yıl boyunca FARC üyesi olan ve ‘Guamby’ adıyla tanınan bir kişi olduğu da iddia edildi. Polis, saldırganlardan birinin de üst düzey hükümet yetkilileri ile eski gerilla liderlerini korumakla görevli özel bir hükümet biriminin üyesi olduğunu açıkladı.

İddialar konusunda Londono’dan henüz açıklama gelmiş değil.

FARC 2016’da Kolombiya hükümetiyle yapılan anlaşma sonrası silah bırakmış ve siyasi bir partiye dönüşerek Kolombiya kongresine girmişti. Anlaşma uyarınca, FARC’a 2026 seçimlerine dek Kongre’nin iki kanadında seçime girmeksizin beşer koltuk verilmişti. Bununla birlikte, Kolombiya’da iktidara gelen milliyetçi hükümet insan hakları ihlalleri ve anlaşmaya uymamakla eleştirilirken, bir grup eski FARC komutanı Ağustos 2019’da silahlı mücadeleye dönüş çağrısı yapmıştı.

Duvar

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.