Ezidiler İçin Adalet Komitesi, Türkiye, Suriye ve Irak'ın cezalandırmasını istiyor

Ezidiler İçin Adalet Komitesi, Türkiye, Suriye ve Irak'ın cezalandırmasını istiyor

.

A+A-

 Ezidiler İçin Adalet Komitesi, 2014 Ezidi Katliamı hakkında 280 sayfalık bir rapor yayınladı. Raporda Ezidiler İçin Adalet Komitesi, Türkiye, Suriye ve Irak'ın cezalandırılması talep ediliyor.

İnsan hakları konusunda hükümetlere araştırma ve tavsiyelerde bulunan uluslararası kuruluşlardan oluşan bir şemsiye grup olan Komite, hazırladığı raporla Ezidi Katliamı dosyasını Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşımak istiyor.

Komite, IŞİD'le mücadelede raporda adı geçen ülkelerin kayıtsız kaldığını belirtti.

Ezidiler İçin Adalet Komitesi üyesi Dr. Leyla Ferman Rûdaw’da yayınlanan “Diaspora” programına katıldı. Ferman, komitenin asıl amacının Ezidi Katliamında rol olan ya da katliamda ihmali bulunan devletler ve kişilerin yargılamasını sağlamak olduğunu açıkladı.

Ezidiler için Adalet Komitesinin 30 hukukçudan oluştuğunu ve bunların çoğunun insan hakları kuruluşlarında çalıştığını belirten Leyla Ferman, “Komitenin 2020'den beri yaptığı araştırmaya göre; Türkiye, Suriye ve Irak’ın Ezidi Katliamının önüne geçmediği, soykırımı önlemek için uymaları gereken uluslararası yasaları ihlal ettikleri ve böylece Ezidilerin soykırıma uğramasına neden olduklarına dair yadsınamaz deliller var. Bu yüzden davamızı Uluslararası Mahkeme'ye taşıdık ve cezalandırılmalarını talep ettik” diye konuştu.

Leyla Ferman, “Komitenin 280 sayfadan oluşan raporu, IŞİD’in tüm suçlarını ve bu ülkelerin ihmallerini içeriyor" dedi.

Ferman, uluslararası hukukçular ve dünyanın dört bir yanındaki insan hakları örgütleri aracılığıyla Ezidi Katliamı'nın sorumlularının yargılanması ve ihmalkar hükümetlerin cezalandırılması için çaba sarf etmeye devam edeceklerini belirtti.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.