Ezidi Korosu, Lordlar Kamarası’nda genelenksel şarkılarını seslendirdi

Ezidi Korosu, Lordlar Kamarası’nda genelenksel şarkılarını seslendirdi

Tamamı IŞİD’den kurtarılan Ezidi kadın ve kızlardan oluşan koro, Londra’daki Lordlar Kamarası’nda İngiliz vekillere Kürtçe şarkı söyledi. Ezidi kızlar geleneksel şarkılarının yanı sıra geçmişte yaşadıkları katliam ve zulmü anlatan eserler de seslendirdi.

A+A-

Haber Merkezi - Duhok’taki Xanke Kampı’nda kalan bir grup Ezidi Kürt kadın ve kızdan oluşan müzik korosu, İngilter’nin başkenti Londra’da İngiliz vekillere mini bir konser verdi. Ezidi kızlar ayrıca folklor gösterisi sergiledi.

Koroda yer alan Ezidi kız Renas İlyas, “Ağustos 2014’te annem, iki erkek ve bir kız kardeşimle birlikte IŞİD tarafından kaçırıldık. Ben 3 yıl 2 ay esir kaldım ve daha sonra fidye karşılığında kurtarıldım” dedi.

Ezidi kızlar, Lordlar Kamarası’nda düzenlenen mini konserde hazır bulunan İngiliz vekillere, geleneksel şarkılarının yanı sıra Ezidi Kürtlerin yaşadığı katliam ve zulümlerin anlatıldığı ağıtlar okudu.

IŞİD tarafından kaçırıldığında henüz 10 yaşında olduğunu belirten Asya İlyas da, IŞİD tarafından kaçırılan diğer Ezidi kızların da bulunması için dünyaya seslerini duyurmak istediklerini söyledi.  

Koro ile birlikte Londra’da buluna Ezidi Ruhani Meclisi Danışmanı Kerim Süleyman da, “Britanya hükümeti başımıza gelen felaketi jenosid olarak görüyor ve Ezidilerle dayanışma içerisinde olduğunu vurguluyor. Bugün bu koroda yer alan kızlar IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonra Kürdistan Bölgesi Başbakanlığı tarafından kurulan ofis tarafından kurtarılan kızlardır” diye konuştu.

Koronun İngiltere’deki programını düzenleyen AMAR adlı sivil toplum kuruluşu, bu proje sayesinde Ezidi kültürünün Ortadoğu sınırlarını aşarak dünyaya tanıtılmasını amaçlıyor.

Rûdaw’a konuşan AMAR Başkanı Barones Nelson, “Bu proje Ezidi kültürünün ve özellikle de geleneksel müziklerinin korunması ve tanıtılması amacıyla düzenlendi” dedi.

Ezki İskoçya başbakanı Jack McConnell de, “Burada Britanya’da yapmamız gereken iki şey var. Birincisi IŞİD’den kurtarılanlara deste olarak yeni bri yaşama başlamalarını sağlamak. İkincisi de Britanya’nın ve uluslararası toplumun Ezidilerin yanında olduğunu ve yaşadıkları acıları unutmadığı mesajı vermek” diye konuştu.

Ezidi Korosu gezi kapsamında Clarence House'ta Galler Prensi Charles’a da gösteri sunmuştu. Gösterinin Prens Charles ardından koro üyeleriyle bir araya gelmişti.

Rudaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.