EZDİ KÜRTLERİN HAK ARAYIŞLARI DEVAM EDİYOR

EZDİ KÜRTLERİN HAK ARAYIŞLARI DEVAM EDİYOR

Mahkeme kararıyla kendi topraklarına dönmeye hak kazandıkları halde Ezidi Kürtler, evlerine dönemiyorlar

A+A-

Mahkeme kararıyla kendi topraklarına dönmeye hak kazandıkları halde Ezidi Kürtler, evlerine dönemiyorlar.

Yıllar önce Almanya'ya göçeden Kelhok köyünün Ezdi Kürtlerinden olan Nedim Erkiş, Batman PAK il başkanlığını ziyaret ederek durum hakkında bilgi verdi. Kendileri zorunlu olarak göç ettikten sonra evlerinin ve arazilerinin işgal edildiğini belirten Erkuş, 'yıllar sonra yurdumuza dönmek istedik fakat bir türlü başaramadık. Bizden sonra evimizi ve tarlalarımızı işgal edenler, köyümüzden çıkmayı reddettiler. Sorunu barışçıl yöntemlerle çözmek için her yolu denedik. Ne yazık ki mümkün olmadı. Mecburen dava açmak zorunda kaldık. Yapılan muhakeme neticesinde köyün bize ait olduğu karara bağlandı. Buna rağmen hâlâ köyümüze giremiyoruz. Çünkü işgalciler köyü boşaltmayı reddediyorlar. Bu haksızlığın giderilmesi için herkesten destek bekliyoruz' dedi.

PAK'tan önce IHD'yi ziyaret eden Erkiş, IHD ile birlikte basına bir açıklama yaptı. Basın açıklamasını Batman IHD Şube Eşbaşkanı Av. Devran Yıldız okudu.
IHD'nin yaptığı açıklamanın tam metni aşağıdaki gibidir.


BASINA VE KAMUOYUNA


2001 yılından bu yana her yıl, 20 Haziran Dünya Mülteciler günü olarak anılmaya başlanmıştır. Mültecilik bir tercih değildir. Açlık, savaş, yıkım, siyasi rejimler, yoksulluk insanları yaşam alanlarını değiştirme yoluna mecbur bırakmaktadır. Özellikle 2011 yılında başlayan Suriye Savaşından bu yana Dünya en büyük Mülteci oranına ulaşmış bulunmaktadır. Birleşmiş Milletlerin Raporuna göre 1996 yılında zorla yerlerinden edilenlerin sayısı 37,3 milyon iken 2016 yılında bu rakam 65,3 milyona çıkmış durumdadır. Mültecilik durumu, ırk, din, siyasi kimlik, savaş gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple Batman’da yaşayan Batman’ın en eski yerli halklarından olan Ezidi’lerin durumuna değinmekte fayda olacaktır. Batman ilinden 40-50 yıl önce bazı nedenlerden dolayı Avrupa’nın çeşitli yerlerine mülteci olarak gidip yerleşen Ezidi’ler şimdi doğdukları köylerine dönmek istemektedirler. Gittikleri zaman komşu ve köylülerine emaneten ev ve tarlalarını bırakan Ezidi’ler şimdi geride bıraktıkları mallarını geri alamamaktadırlar.

Avrupa’da mülteci bir yaşam süren Ezidi vatandaşlar arkalarında bırakmış oldukları ev ve tapulu arazileri için uzun yıllardır hukuk mücadelesi yürütmüş ve açmış oldukları bütün davaları da kazanmışlardır.

Batman Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılmış olan meni müdahale davası kabul edilmiş ve mütecavizlerin el atmalarının önlenmesine karar verilmiş daha sonra bu karar Yargıtay 1. Hukuk dairesince 2014 yılında kesinleşmiştir. Mahkemece verilen karar rağmen Ezidi vatandaşlara ait tapulu araziler ve evler işgal edilmeye devam edilmektedir. Bu haksız işgale karşı 12 defa savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş, kaymakam ve karakol komutanları ile görüşülmüş ancak hukukun işletilmesi adına herhangi bir olumlu adım görmemişlerdir.

Mahkeme kararlarının biran önce uygulamaya geçmesi ve haksız el atmaların sona erdirilmesi gerektiği çağrımızı hem devlet yetkilerine hem de vatandaşlarımıza iletiyoruz.

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Kelhoke(Kuşçukuru) köyü için açmış oldukları davaları kazanmış olmalarına rağmen halen işgal edilen toprakları için Ezidi vatandaşlar şubemizi ziyaret eden,Nedim Erkiş tarafından mahkeme kararlarının uygulanması ve topraklarımızın bize iade edilmesi halinde Êzidîlerin Batman'a dönüşlerinin önünün açılacağını düşünmektedir.

Kelhoke Köyü, Ezidi yurttaşların maliki ve yaşadıkları nadir yerleşim yerlerinden biri olup Ezidi yurttaşlara ait 10.000 dekar üzerinde tarım arazisi bahçesi ile birçok konut bulunmaktadır. Ezidi yurttaşlarca, mütecavizlere karşı birden çok dava açılmış ve kazanılmış mahkeme kararlarına karşı üçüncü kişilerce devam eden haksız el atmalar önlenememiştir. Bizler de hak savunucuları olarak bu durumun ortadan kaldırılması hukuki taleplerinin takipçisi olacağız.

Ayrıca şunu hatırlatmak isteriz 20 Haziran Dünya Mülteci Günü, insanlık zincirinin bu en zayıf halkası olan halklara karşı devletler ve tüm kurumlar insanlık görevlerini yerine getirmelidirler.19.06.2019
İNSAN HAKLARI DERNEĞİ BATMAN ŞUBESİ

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.