Erdoğan’ın NATO tepkisine ilişkin ABD’den açıklama

Erdoğan’ın NATO tepkisine ilişkin ABD’den açıklama

.

A+A-

Erdoğan’ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasına ilişkin açıklamaları üzerine tepkilerini dile getirmesinin ardından ABD Dışişleri’nden konuya ilişkin açıklama geldi

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği arzusu konusunda Türkiye’nin duruşunu netleştirmeye çalıştıklarını söyledi

Sözcü soruya yanıtında, “Türkiye’nin duruşunu netleştirmeye çalışıyoruz. Sizi bu konudaki görüşleri hakkında daha fazla bilgi için Türkiye hükümetine yönlendiriyorum” ifadesini kullandı.

Bir dizi NATO liderinin kamuoyu önünde yaptığı açıklamalara işaret ederek, bu iki Avrupa ülkesinin NATO’ya katılma konusunda dile getirdikleri arzuya İttifak üyesi ülkelerden geniş boyutta bir desteğin olduğunu kaydeden Psaki, “Türkiye’yle birlikte çalışmaya devam ediyoruz ve sizi Türkiye’nin temsilcilerine yönlendiriyorum” dedi.

Pentagon: "Türkiye'nin NATO'daki konumu değişmedi"

 Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmadığı yönündeki açıklamaları ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) günlük basın brifinginde de gündeme geldi. Bakanlık Sözcüsü Kirby, “Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalışıyoruz” dedi.

Brifingde Erdoğan’ın sözlerinin hatırlatılması ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in bu sözleri nasıl karşıladığının sorulması üzerine Sözcü John Kirby, “Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Daha ayrıntılı yorum yapmadan önce size tavsiyem Türkler'le bu açıklamanın detaylarını konuşmanızdır” dedi.

Bu açıklamanın ardından ABD’nin Türkiye’yi halen bir NATO müttefiki olarak görüp görmediği şeklindeki bir soruya da Kirby, “Elbette Türkiye değerli bir NATO müttefiki ülke” yanıtını verdi. Pentagon Sözcüsü, “Türkiye’nin NATO müttefiki olması durumu değişmiş değil. Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında diyalog sağlanması konusunda çaba sarf ediyor. Ayrıca Ukrayna’ya destek veriyorlar. Dolasıyla Türkiye’nin NATO’daki konumunu değiştirecek bir şey olmadı” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.