Erbil ile Bağdat bütçe ve petrol konularında anlaştı

Erbil ile Bağdat bütçe ve petrol konularında anlaştı

Kürdistan Bölgesel Hükümeti Maliye Bakanı, Bağdat ile Erbil hükümetlerinin petrol ve bütçe konularında anlaşmaya vardıklarını söyledi.

A+A-

Haber Merkezi- Maliye Bakanı Awat Şeyh Cenab, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bağdat’ta giden Kürdistan Bölgesi heyetiyle yapılan anlaşmada bütçenin ödenmesi durumunda günlük 250 bin varil petrolün SOMO petrol şirketine aktarılacağını açıkladı.

Bakan Cenab, bu anlaşmanın Erbil ile Bağdat arasındaki borçlar konusunda da uzlaşma sağlayacağını ifade etti.

Irak Merkezi Hükümeti’nin şartları yerine getirmesi durumunda maaş konusunda herhangi bir sorunun kalmayacağını kaydeden Cenab, Peşmerge komutanlarının maaşlarını ödenmesi konusunda da Erbil’in sorumlu olduğunu söyledi.

Maliye Bakanı, “Daha önce Kürdistan Bölgesi’nin bütçesinin Bağdat tarafından kesinti uygulanması siyasiydi. Bu sorunlar ortadan kalktı, 2020 bütçesi için artık bütün sorunluluk Irak Parlamentosu’na ait. Biz Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin müzakere heyeti olarak görevimizi yerine getirdik. Bütçe görüşülürken, Bağdat’ta bulunan Kürt milletvekilleri Kürdistan halkının haklarını savunmak için gereken sorumluluğu yerine getirmeleri gerekiyor” dedi.

Bakan Cenab son olarak, yapılan ikili ve son görüşmenin verimli geçtiğini belirterek, hem Erbil’in hem de Bağdat’ın çıkarlarının göz önüne alındığını söyledi.

Irak Hükümeti ile müzakereleri yürüten Kürdistan Bölgesi Hükümeti heyeti, 1 Aralık’ta bütçe ve mali konularla ilgili son anlaşmayı yapmak için Bağdat’a gitmişti.

Kaynak: K24

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.