Enstitü İstanbul İSMEK'te yeni dönem: Kürtçe eğitmen alımları arttı

Enstitü İstanbul İSMEK'te yeni dönem: Kürtçe eğitmen alımları arttı

.

A+A-

Yüz yüze eğitimlerin yeniden başladığı Enstitü İstanbul İSMEK'te dil eğitimlerine rağbet gösteriliyor. 8 bin kişilik dil eğitimi kontenjanı için 16 binin üzerinde başvuru yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı Enstitü İstanbul İSMEK’te yeni dönem, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla 23 Eylül Perşembe günü başladı. 24 Eylül saat 10.00’da açılan başvurulara, 2 saatte 20 bin 552 kişi kayıt oldu. Başvurular sırasında yaşanan yoğunluk nedeniyle siteye yaklaşık bir saat erişim sağlanamadı. Şu ana kadar 120 binden fazla kişinin başvurduğu İSMEK'e kayıtlar ve başvurular devam ediyor.

İSMEK'te seviyeleriyle birlikte toplamda 565 kurs bulunuyor. En çok başvuruyu ise dil kursları alıyor. Almanca, Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, Japonca, Kürtçe, Osmanlı Türkçesi, Rusça, işaret dili ve yabancılar için Türkçe eğitimler için yapılan başvurular 16 bini geçti. İSMEK'te Kürtçenin Zazaki lehçesi için eğitmen alımları devam ediyor. Alımlar tamamlandıktan sonra Zazaki de dil kursları arasında yerini alacak.

Kürtçe eğitimin 3. yılına gireceği Enstitü İstanbul İSMEK'te Kürtçe kursların merkezleri Avcılar Gümüşpala, Esenyurt, Şişli Mecidiyeköy Dil Okulu, Bağcılar Yıldıztepe ve Kadıköy Rasimpaşa, Beyoğlu Kasımpaşa olarak belirlendi. Kürtçenin Kurmanci lehçesinde A1 ve A2 seviyesinde verilecek kurslarda eğitimler, hafta içi ve hafta sonu yüz yüze yapılıyor. Kurslar 120 saat olacak ve yaklaşık üç ay sürecek. Üç ayın sonunda sınavlar yapılacak, başarılı olan öğrencilere İSMEK başarı sertifikası verilecek.

8 BİNLİK KONTENJANA 16 BİN KİŞİ BAŞVURDU

Kurumun pandemi döneminde yapılan online eğitimler konusunda herhangi bir aksaklık yaşanmadığını belirten Enstitü İstanbul İSMEK Koordinatörü Dr. Canan Aratemür Çimen şöyle konuştu: “Türkiye’de bu kadar büyük sayıda kişiye ulaşan başka bir eğitim platformu yok. Bilişim ile ilgili olan becerilerini önceliklendirdiğimiz için hem gençlerin hem kadınların bu alanda çok fazla gelişme ihtiyacının olduğunu da görmüş olduk. İSMEK bu anlamda çok başarılı, çünkü başka bir örneği yok. Genel olarak Enstitü İstanbul İSMEK'in en fazla talep gördüğü konulardan bir tanesi dil eğitimleri. Şimdi uzun bir aradan sonra başladığımız yüz yüze eğitimlerde pek bir değişiklik yok. Dil eğitimleri aynı şekilde çok talep gören konuların başında geliyor. Bugüne kadar yapılan başvurular, toplamda 120 bini geçti. Dil için başvuruların sayısı 16 bini geçti. Kontenjan ise 8 bine yakın. Kontenjanın iki katı kadar başvuru var.”

'YENİ BAŞLAYACAK SINIFLARIMIZ OLACAK'

Taleplere göre eğitmen sayısını belirleyeceklerine dikkat çeken Dr. Çimen, “Kürtçe bu dil grubuna 2019'da katıldı. Kürtçeye yönelik talebin yüksek olacağını bekliyorduk. Mesela Kürtçe A1 seviyesinde 170 kişilik bir başvuru olmuş. A2 seviyesinde ise 60 civarında bir başvuru oldu. Bu bizim beklediğimiz bir rakam. Bu talepleri karşılamak üzere eğitmen alımını da yapıyoruz. Yeni başlayacak sınıflarımız olacak. Zazaca için de eğitmen alımı söz konusu. Eğitmen alımlarını ince eleyip sık dokuyoruz. Eğitmen alım süreci devam ediyor. Taleplere göre eğitmen sayısını belirleyeceğiz” dedi.

Kürtçe hocası Nihal Kayışkıran (solda), İSMEK kordinatörü Canan Aratemür Çimen (sağda).

 

İSMEK'TE YENİ DÖNEM: ENSTİTÜ İSTANBUL İSMEK

İsim değiştirerek yeni döneme giren İSMEK'in adı artık Enstitü İstanbul İSMEK olacak. Dr. Çimen, yeni dönemi şöyle anlattı:

“Yüz yüze eğitime ara verildikten sonraki dönemde, zamanımızı eğitimin daha akademik olması için alt yapısını geliştirmeye ayırdık. Bu doğrultuda da biraz dağınık bir eğitim yapısı vardı. Onları belli dallar altında toplamaya çalıştık. Bizim 4 temel eğitim dalımız var. Bunlardan bir tanesi mesleki eğitimler. Yeni dönemde istihdam odaklı eğitimler bizim için önemli. İkincisi kişisel gelişim, dil eğitimleri zaten bunun altında yer alıyor. Üçüncüsü, güzel sanatlar. Dördüncüsü ise el sanatları ve zanaat. Bizim bu dalların altında farklı alanlarımız var. Bütün bu alanları gerçekten hem seviyelendirerek hem İstanbul halkının ihtiyaçlarını, taleplerini doğrultusunda yeniden gözden geçirerek onları karşılamaya çalışarak yapılandırmaya çalıştık. Bu statik bir süreç değil zaten. Devam eden bir süreç.”

'KURSA GELEREK TEKRAR ÖZÜNE DÖNMEK İSTİYORLAR'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kürtçe kurs için görevlendirdiği ilk 2 öğretmenden biri de Nihal Kayışkıran. Kayışkıran, Bingöl Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İSMEK'te iki yıldır Kürtçe ders veren Kayışkıran, Kürtçe öğrenmek isteyenlerin kursa gelerek özüne dönmek istediklerini söyledi:

“Katılım oranları güzel. Öğrencilerin hepsi pozitif. Kürtçe öğrenmek için gelenlerin büyük çoğunluğunun ana dili. Hepsi büyük şehirlerde yaşıyorlar, hepsi konuşmayarak, pratik yapmayarak zamanla unutmuşlar. Kursa gelerek tekrar özüne dönmek istiyorlar. Böyle bir profilimiz var. Bazı öğrencilerimizin profilleri ise, üniversitedeki arkadaşlarıyla Kürtçe sohbet etmek, iletişim kurmak için öğreniyorlar. En önemlisi mesleki açıdan kendilerini geliştirmek isteyen arkadaşlarımız var. Bu dönemde avukatlar ve doktorların yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Diş hekimleri var, hastalarla iletişim kurmak için öğreniyorlar.”

Ferhat Yaşar / Gazeteduvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.