ENKS’li Egid: Şam rejimi Cenevre görüşmelerinde zamana oynuyor

ENKS’li Egid: Şam rejimi Cenevre görüşmelerinde zamana oynuyor

.

A+A-

Suriye Muhalefeti Yüksek Müzakere Komitesi Üyesi ENKS’li Hewas Egid, Şam rejiminin zamana oynadığını söyledi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin de (ENKS) içerisinde yer aldığı Suriye Muhalefeti Yüksek Müzakere Komitesi Üyesi Hewas Egid, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde başlayan Suriye Anayasa Komitesi 5'inci tur görüşmelerini değerlendirdi.

Cenevre’den K24 haber bültenine katılan Hewas Egid şunları söyledi:

“Görüşmelerde asgari düzeyde sonuç alınabilecek girişimler var. Bu aşamada ortak noktalarda uzlaşıya varılabilir ve tartışılabilir. Bu görüşmelerde şimdiye kadar genel bir siyasi çözüm için anayasa taslağını hazırlanmasına yönelik adımların atılması amacı vardı ve bu yaklaşım halen devam ediyor. Fakat sonuç alınamıyor. Kısaca şunu söyleyebilirim ki şimdiye kadar henüz ilerleme kaydedilmedi, sadece çabalar var.”    

ENKS'li Hewas Egid sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rejim, sorunların çözümü için doğrudan müzakereler konusunda anayasal temele dayalı noktalara girmek istemiyor. Görüşmelere katılan rejim temsilcileri, eski Suriye mantığıyla insanlara ve diğer temsilcilere bakıyorlar. Eski Suriye yasalarına göre hareket ediyorlar. Bu bilinçle yaklaşıyor ve sadece zamana oynuyorlar. Muhalefetin içerisinde de bazı sorunlar var. Ancak aralarında bir ittifak olduğu için çelişilen noktalar konusunda fazla sorun çıkmıyor. Muhalefet, anayasa konusundaki temel ortak noktalarda sorun çıkarmıyor.”

Egid, görüşmelerde, geçici yer değiştirme meselesinin yanı sıra tutuklular meselesi, mülteciler sorunu, insan hakları ihlalleri meselesi ve Suriye'de insan haklarının korunması konusunu anayasal temelde gündeme getirip tartışmak isteyen kişilerin de olduğunu söyledi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen himayesinde 25-29 Ocak'ta gerçekleştirilen Suriye Anayasa Komitesi 5'inci tur görüşmelerinde taraflar ilk kez anayasanın içeriğine odaklanarak yazım aşamasına geçmeyi hedefliyor.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.