ENKS’li Biro: Anlaşma için uluslararası garantör olmalı

ENKS’li Biro: Anlaşma için uluslararası garantör olmalı

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Biro, rejimle anlaşma için uluslararası garantörlerin olması gerektiğini söyledi.

A+A-

Haber Merkezi- K24’te yayımlanan “Rojev” programına katılan İbrahim Biro, Rojava’da demografinin değiştirilmeye çalışılması ve bölgedeki silahlı grupların ciddi tehlikelere yol açtığını söyledi. Biro, ENKS’nin bu konuları Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’yle görüştüğünü dile getirdi.

Biro, Başkan Barzani ve Neçirvan Barzani’nin bu konuda endişelerini kendilerine aktardıklarını ve diplomatik anlamda destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

“PYD ve ABD güçleri bölgede güçlü olduğu zamanlar, PYD Kürtlerin kazanımlarını koruyamadı” diyen Biro, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi ilk yapmamız gereken şey, Suriye halkıyla geniş kapsamlı diyalog kurmak, haklarımızı bir millet olarak Suriye’nin içerisinde çözüme kavuşturmaktır. Buna göre diyaloğumuzu uluslararası güçlerin garantörlüğünde Suriye rejimiyle sürdürmemiz gerekir.”

“BİRLİK KONUSUNDA ŞEFFAFLIK OLMALI”

Kürtlerin birliği konusuna da değinen Biro, şunları ifade etti:

“Kürt birliği için siyasi konularda bir şeffaflık olması gerekir. PYD ve ENKS arasında siyasi düşünceler konusunda çok fazla farklılık var. PYD’nin siyaseti sonucu halkımız büyük bir savaşın içine girdi ve Türkiye gibi büyük bir ülke bölgemize operasyon düzenledi. Öte yandan Suriye halkını da uluslararası devletlerin nezdinde Kürtlerin düşmanı haline getirdiler.”

İbrahim Biro, “Bizim şu an siyasi konularda anlaşmamız, kalan haklarımızı korumamız gerekir. Kürt birliği, siyasi bir birliktir; fakat sadece başımız sıkıştığında birlikten söz edersek bunda başarılı olamayız” dedi.

“YENİ BİR ANLAŞMA YAPILMALI”

Biro, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim için önemli olan şey, bir an önce eski anlaşmalara geri dönmek veya yeni bir anlaşma yapmaktır. Biz bir halkız ve topraklarımızda kendi haklarımız söz konusudur. Dolayısıyla Kürtlerin yasal haklarının çözüme kavuşması için Suriye’de uluslararası güçlerin garantörlüğü gerekmektedir.”

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi’nin inisiyatifiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan İbrahim Biro, “ENKS her zaman Kürtlerin yakınlaşması konusunda hazırdır. Ancak bunun için samimi olmak gerekir. Bu anlamda siyasi, idari ve askeri konularda anlaşmamız gerekir. Fakat şu ana kadar bu konuda herhangi bir adım atılmış değil” ifadelerini kullandı.

Kaynak: K24

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.