ENKS’den PYNK’ye ve SMDK'ye yanıt: Görüşmede ‘terör’ lafı geçmedi

ENKS’den PYNK’ye ve SMDK'ye yanıt: Görüşmede ‘terör’ lafı geçmedi

.

A+A-

ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşid, Türkiye destekli Suriye muhalifleri lideri Nasır Hariri ile görüşmede Rojavalı taraflara “terörist” denildiğine dair bir ifade kullanılmadığını belirtti. Reşid, PYNK’nin açıklamalarına ise, “Aldar Halil’e bir sınır koysunlar o zaman yüz Hariri gelse de Kürtler arası diyaloğu baltalayamaz” dedi.

Geçtiğimiz günlerde başkent Erbil’e gelen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Nasır Hariri başkanlığındaki bir heyet, Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşid ile görüşmüştü.
 
Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) yazılı bir açıklama ile sözkonusu ziyarete ve Nasır Hariri’nin yaptığı açıklamalar nedeniyle ENKS’ye tepki gösterdi.
 
“Uzun bir zamandır hem Kuzey ve Doğu Suriye’deki hem de Kürdistan’daki Kürt kamuoyu, PYNK ile ENKS arasındaki diyalog yoluyla Kürt ulusal birliği çalışmalarının olumlu ilerlemesi beklentisi içerisinde” denilen açıklamada, SMDK heyetinin Erbil ziyaretinin şaşkınlık ve endişe uyandırdığı vurgulandı.
 
Açıklamada, Nasır Hariri’nin Kürdistan Parlamentosu’nda düzenlenen basın toplantısında, “Efrin, Sere Kani ve Gire Spi terörden kurtarıldı” dediği ileri sürülerek, bunun “Kuzey ve Doğu Suriye’deki halkın kazanımlarına yönelik plan” olduğu ifade edildi.
 
“Nasır El Hariri gibi bir kişiliğin açıklamalarına şaşırmadık” denilen açıklamada, “Fakat asıl dikkat çekici olan onu karşılan Kürt ortağının, hakkındaki bu kadar açıklama, iddia ve önerilere sessiz kalmasıdır. Şüphesiz sözde Suriye Muhalefet Cephesi’nin açık düşmanlığının Kürt ulusal birliği diyaloğunun diğer muhatabı olan ENKS tarafından yorumlanması gerekiyor” sözlerine yer verildi.
 
Reşid: Görüşmede ‘terör’ lafı geçmedi
 
Rûdaw bültenine katılan ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşid, “Sayın Hariri’nin ENKS’den herhangi bir tarafa ‘terörist’ demesi gibi bir talebi olmadı. Görüşmede terör lafı bile geçmedi. O görüşmede ben uzun bir konuşma yaptım. Muhalefete bağlı grupların bu bölgelerde (Efrin, Sere Kaniye ve Gire Spi) yaptığı hak ihlallerine dikkat çekerek ‘Siz buraları kurtardık diyorsunuz, bu ne biçin kurtarmaktır. Halkımızın mal ve mülklerini gasp ediyor, onuruna el uzatıyorlar. İnsanlar evlerinden yer ve yurtlarından ediliyor’ dedi. O da, bu söylediklerimin doğru olduğunu, birçok ihlal yaşandığını itiraf etti, bu ihlallerin giderilmesi konusunda ne gerekiyorsa yapılacağına dair söz verdi” dedi.
 
Hariri’nin “ENKS heyeti de gelip bu bölgelerde inceleme yapabilir” dediğini belirten Reşid, görüşmede terör lafının geçmediğini yineledi.  
 
 “Önce Aldar Halil’e bir sınır koysunlar”
 
PYNK’nin Hariri ziyaretini, “Kürt ulusal birliği çalışmalarını baltalama girişimi” şeklinde yorumladığının hatırlatılması üzerine Newaf Reşid, “PYNK, kendi temsilcileri Sayın Aldar Halil’e bir sınır koysun, ENKS ve Roj Peşmergelerini ihanetle suçlamasına bir son versin o zaman yüz Nasır Hairi gelsin bakalım Kürtler arası diyaloğu baltalayabilir mi? Kürt taraflar arasındaki diyaloğu bozan PYNK heyeti başkanı Sayın Aldar Halil’in kendisidir” değerlendirmesinde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.