ENKS’den Mazlum Abdi ve ABD’ye mektup: Gözaltına alınanlar nerede?

ENKS’den Mazlum Abdi ve ABD’ye mektup: Gözaltına alınanlar nerede?

.

A+A-

ENKS, son bir ayda Rojava asayiş güçleri tarafından sorgusuz sualsiz gözaltına alınan altı üyesin akıbetini DSG Genel Komutanı Mazul Abdi ve ABD’li yetkililere sordu.

Kamışlo kentinde 17 Temmuz günü, Suriye Kürdistan Demokratik Partisi (PDK-S) Yerel Meclis üyesi İzeddin Mela (49), Özerk Yönetime bağlı asayiş güçleri tarafından sokak ortasında gözaltına alındı.

Aynı gün PDK-S Danışma Kurulu üyesi Muhammed Ayo ile Bölge Komitesi üyesi Muhammed Salih ve Kobani’de başka bir parti üyesi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınanların neden gözaltına alındığı ve nereye götürüldüğü henüz bilinmiyor.

Rûdaw’a konuşan Qutib Mela, kardeşinin Kurban Bayramı’nda evinde değil, bilmedikleri bir yerde olduğunu belirterek, “Eşi ile birlikte sokakta yürürken asayiş güçleri aracı gelip önlerinde duruyor. Kardeşimi alıp götürüyorlar. Araya bayram girdiği için her yer kapalı, mahkeme yok, nereye götürüldüğünü soramadık. Kardeşimin herhangi bir suçu yok, varsa gelip evinden alsınlar, sorsunlar” dedi.

Bir süre önce Suriye Ulusal Kürt Koseyi (ENKS) üyesi 2 kişi gözaltına alınmıştı. Bu şekilde son bir ay içerisinde gözaltına alınan ENKS’lilerin sayısı 6’ye yükselmiş oldu.

ENKS bileşenlerinden Demokratik Eşitlik Partisi Sekreteri Nimet Davut, konu hakkında Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi ve ENKS ile PYNK arasındaki görüşmelerde garantörlük rolü üstlenen ABD misyonuna bir mektup gönderdiklerini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Davut, “Mektuplarımıza henüz bir yanıt alamadık. Gözaltına alınan kişiler ENKS üyesi ve müzakerelerin devam ettiği bir süreçte gözaltına alındılar. Siyasi baskı amacı ile üyelerimizin gözaltına alınması kötü bir şey. Biz bu tür durumların son bulmasını istiyoruz” dedi.

Rojava Asayişi yetkilileri, konu hakkında ENKS’ye yanıt vermedikleri gibi basına da herhangi bri açıklama yapmadı.

Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) içerisinde yer alan Sol Parti de bu tür durumların Rojava’da Kürtler arasındaki birlik görüşmelerine zarar vereceği görüşünü savunuyor.

Sol Parti Sekreteri Salih Gedo, “Bu durum bizi rahatsız ediyor. Bu tür yaklaşımlara bir son verilmeli. Aynı şekilde PYD yöneticileri de 40 gündür Güney Kürdistan’da tutuklu durumdalar” diye belirtti.

ENKS ve PYNK arasında gerçekleşen görüşmelerde Rojava’da sorgusuz sualsiz gözaltına alınan ve kendilerinden hala haber alınamayan siyasi tutuklular da gündeme gelmişti. Rojava asayişi tarafından daha önce gözaltına alınan 10 kişinin akıbeti bilinmiyor. Son tutuklananlarla birlikte bu sayı 16’ya yükselmiş oldu.

Rudaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.