ENKS: Vardığımız anlaşmaya göre geri dönenler tutuklanmayacak

ENKS: Vardığımız anlaşmaya göre geri dönenler tutuklanmayacak

ENKS; Rojava Kürdistanı’nın Efrin, Serêkaniyê ve Girê Spî ile ilgili Suriye muhalefetiyle gerçekleştirdiği anlaşma şartlarının yerine getirilmemesi durumunda buna karşı tavır alacaklarını bildirdi.

A+A-

Haber Merkezi- ENKS'li yetkililer anlaşmaya göre geri dönenlerin Türkiye destekli Suriye muhalifleri tarafından tutuklanmayacaklarını bildiriyor.

Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların Rojava’nın Efrin, Serêkaniyê ve Girê Spî’de Kürtlere yönelik gerçekleştirdikleri ihlallerle ilgili Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) geçtiğimiz günlerde Türkiye’de, Suriye muhalefetiyle bir anlaşma yaptı.

Anlaşmaya göre; Suriye muhalefeti, bölge halkını silahlı grupların baskı ve zulmünden koruyacak.

Anlaşmaya göre ayrıca; Efrin, Serêkaniyê ve Girê Spî’den göç edenlerin evlerine dönmeleri için Suriye muhalefeti kolaylık sağlayacak.

ENKS’li yetkililer, imzalanan anlaşmanın şartlarının yerine getirilememesi durumunda buna karşı sert tavırları olacağını söylüyor.

“Geri dönenler tutuklanmayacak”

Yapılan anlaşmaya ilişkin K24’e değerlendirmelerde bulunan ENKS Başkanlık üyesi Süleyman Oso, “Bölgede hak ihlalleri ve baskıların ortadan kaldırılması ile yerlerini terk edenlerin evlerine geri dönmeleri için kağıt üstünde iyi bir anlaşma yaptık. Anlaşmaya göre, geri dönenler silahlı gruplar tarafından tutuklanmayacak. Gerçekleştirdiğimiz anlaşma ihtilaf ve silahlı gruplar tarafından ihlal edilirse, şartlar yerine getirilmezse o zaman buna karşı sert bir tavrımız ve başka bir pozisyonumuz olacaktır” ifadelerini kullandı.

ENKS ve Suriye muhalefeti arasında gerçekleşen anlaşmanın şartları henüz uygulanmadı. ENKS’li yetkililer, anlaşmanın yakın zamanda uygulanacağını ifade ediyor.

Rojavalı bazı siyasetçiler ise ENSK ile Suriye muhalefetinin bölge ve silahlı gruplar üzerinde herhangi bir etkiye sahip olmadığı için yapılan anlaşmanın uygulanmayacağı görüşünde.

“ENKS bölgede etkili değil”

K24’e konuşan Rojavalı siyasi yorumcu Ferid Sadun, “Suriye muhalefetiyle ENKS, bölgede bulunan silahlı kişiler üzerinde nüfuz sahibi olmadıkları için anlaşmanın şartları uygulanamayacak. Ayrıca buradaki durumun normalleşmesi için karar ABD, Rusya ve Türkiye’nin elindedir. Çünkü burada bulunan silahlı kişiler Suriye muhalefetine değil, Türkiye’ye bağlılar” şeklinde konuştu.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.