ENKS, seçimleri boykot edecek

ENKS, seçimleri boykot edecek

.

A+A-

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), 26 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot ettiğini duyurdu.

ENKS, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'in diğer iki adayla birlikte yarıştığı ve 26 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot ettiğini duyurdu. Barış ve Özgürlük Cephesi Dış İlişkiler Ofisi'nden bir heyet, Japonya Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye dosyasından sorumlu yetkilisi ile çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda Suriye cumhurbaşkanlığı seçimleri, Suriye'deki siyasi süreç ve Anayasa Komitesi'nin oturumlarına eşlik eden çekişme gibi konular ele alındı. Japon yetkililerle görüşen heyete başkanlık eden ENKS Dış İlişkiler Sorumlusu Kamiran Hajo, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Japon Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmede, uluslararası toplumun, siyasi sürecin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararın başta siyasi sürecin ilerletilmesini ve Suriye Anayasa Komitesi üyelerinin seçiminde dengenin korunmasını öngören birinci maddesi olmak üzere tüm hükümlerini uygulaması için iktidardaki rejime baskı uygulaması konusunun ele alındığını söyledi.

Kürt siyasetçi Hajo, Japon yetkililerle, Suriye genelinde ve ülkenin kuzeydoğusundaki Kürt nüfusun çoğunlukta olduğu bölgelerde yaşanan demografik değişim süreçleri hakkında konuştuklarını sözlerine ekledi.

Japonya, bu yıl Suriyelilere yardım etmek için 200 milyon dolar tahsis edildiğini duyurdu. Japonya, 2011 yılından bu yana BM ve BM’ye bağlı kurumların çeşitli alanlardaki yardım programları aracılığıyla, özellikle tarımda istikrarın korunmasına, eğitim faaliyetlerine ve elektrik hizmetlerine 3 milyar doların üzerinde yardım sağladı.

ENKS, Cuma günü resmi hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Şam'daki diktatörlük rejimi, Suriyelilerin iradesine, uluslararası iradeye, Suriye krizini çözmek için alınan tüm uluslararası kararlara ve Suriye halkının yaşadığı bu trajik zor yaşam koşullarına açık bir meydan okuma olarak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. Güvenli ve tarafsız bir ortam oluşturulmadan yapılan seçimler yasa dışı ve seçim sürecinin bütünlüğüne aykırıdır” denildi. Suriye halkının üçte ikisinin yerlerinden edilmiş halde olduklarına işaret edilen açıklamada, “Halkımız, tüm milli ve dini unsurları ile öldürme, yıkım, yerinden edilme ve yoksulluk belasıyla karşı karşıyadır” ifadeleri yer aldı.

ENKS açıklamasında, Suriyelilerin Cenevre 1 Konferansı’nda alınan kararların uygulanmasını ve başta BMGK’nın 2254 sayılı kararı olmak üzere Suriye krizini çözmek için alınan tüm uluslararası kararların şiddete son vermesini ve barışı sağlamasını beklediklerini vurguladı. ENKS’nin Suriye muhalefetinin bir parçası olduğu vurgulanan açıklamada, uluslararası topluma Suriyelilerin yanında yer alma çağrısı yapılırken 26 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yasadışı ve Suriye meselesi için uluslararası çözüm sürecine aykırı olduğu belirtildi. Açıklamada, Suriyelilerin yaşadıkları trajediyi sona erdiren adil bir siyasi çözüme ulaşılması için rejime uluslararası iradeye uyması ve halkına özgürlük ve onur kazandırması için baskı yapılması çağırısında bulunuldu.

Seçimlerin Kamışlo ve Haseke’de rejim güçleri tarafından kontrol edilen bölgelerde yapılması planlanırken DSG'nin kontrolündeki bölgelerde seçimlerin düzenlenmesi beklenmiyor.

 

Şarkul Avsat

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.