ENKS iddiaları yalanladı: Amacımız hakiki bir ortaklık

ENKS iddiaları yalanladı: Amacımız hakiki bir ortaklık

KDP-S Merkez Komite üyesi Neşet Zaza, PYD ile görüşmelerde Rojava yönetiminde yüzde 50 pay istedikleri şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

A+A-

Rojava’da, Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ile Demokratik Birlik Partisi (PYD) arasındaki müzakerelerin ilk aşaması tamamlandı.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi, başarı ile sonuçlanan müzakerelerin ikinci kısmına geçildiğini duyurmuştu.

Rudaw'da yer alan habere göre, ENKS bileşenlerinden Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (KDP-S) Merkez Komite üyesi Neşet Zaza, “Müzakerelerin ilk aşamasında siyasi meseleler ele alındı. Bir sonuca ulaştığını söyleyebilirim. İkinci aşamada ise idari, askeri ve birkaç başlık altında görüşmeler yapılacak” dedi.

ENKS kanadı olarak Rojava’da Kürt taraflar arasındaki birliğe büyük önem verdiklerini vurgulayan Zaza, “Biz bu projenin başarıyla neticelendirilmesini ve Kürt halkının çıkarlarına hizmet etmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Tüm konularda görüş birliğine varıldıktan sonra taraflar arasında anlaşma imzalanabileceğine değinen Neşet Zaza, sözlerine şunları ekledi:

“Bazı tartışmaların sonuçlanması lazım. Biz varılacak anlaşmanın halkımız için bir çatı oluşturmasını ve haklarını güvenceye almasını istiyoruz. İkinci aşama daha zorlu olacak ama ortak bir irade oluşmalı ve taraflar birbirlerine tahammül etmeli. Ancak böyle olursa başarıya ulaşabiliriz. Bugün yürütülen müzakereler, idari ve askeri konularda da Duhok Anlaşmasını esas alıyor. Ortak bir idarenin yanı sıra iki ayrı askeri güç olmasını da kabul etmiyoruz. Fakat halkımızın da askeri gücüne inanması gerekiyor.”

Neşet Zaza, Rojava Özerk Yönetimi’nin yapısının değiştirilmesini savunmadıklarını ancak sistemde bazı değişikliklere gidilmesini istediklerini söyledi.

“Mevcut yönetim tüm bileşenleri temsil etmiyor, tüm siyasi tarafları kapsamıyor” diyen Zaza, ENKS’nin Rojava Özerk Yönetimi’nde yüzde 50 pay istediği yönündeki iddiaların da doğru olmadığını söyledi.

Zaza, “Bizim amacımız yönetimden yüzde 50 pay almak değil, hakiki bir ortaklıktır. Bu amaçla da PYD ile görüşmelerimiz sürüyor” dedi.  

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.