Elma korkusundan nar sevgisine: 7’inci Halepçe Nar Festivali

Elma korkusundan nar sevgisine: 7’inci Halepçe Nar Festivali

.

A+A-

Halepçe’de 500 çiftçinin katılımıyla 7’inci Nar Festivali düzenlendi. Festivale katılan çiftçiler, bu yıl yetiştirdikleri ürünleri tezgâhlarda tanıttı.

Kürdistan Bölgesi’nin Halepçe kentinde geleneksel hala gelen Nar Festivali düzenlendi. Festivalde Halepçe’nin yanı sıra, Şarezur ve Hewraman bölgelerinden gelen çiftçiler de katıldı. 

Her yıl sonbaharın gelmesi birlikte Halepçe’de nar sezonu başlıyor. 7’incisi düzenlenen festivalde çiftçiler bir yılın emeğini açılan tezgâhlarda tanıtmaya başlıyor.

Halepçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre kentte geçen yıl 35 bin ton nar üretilirken bu yıl kuraklık nedeniyle 25 bin tona düştü.

Rûdaw’a konuşan Halepçe Tarım Müdürü Sıtar Kemal, “7 yıl önce başlattığımız bu festival her geçen yıl daha da kapsamlı bir şölen haline geliyor. Narın Halepçe’nin bir sembolü ve kimliği haline getirmeyi başardık. Halepçe narının Kürdistan Bölgesi’yle Irak’ın bütün kentlerinde yayılarak sınırları aşmasını umuyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi Tarım Bakanlığı’nın Halepçe narının yurt dışına ihraç edilmesi için yeni girişimlere başlattığı belirtildi.

Tarım Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Hüseyin, “Nar üreticilerini ihracat konusunda gereken bilgilendirmeyi yaptık. Nar üretimin Kürdistan Bölgesi’nin tarzına ve gönderilecek ülkenin standartlarına uygun şekilde yapılması talimatını kendilerine ilettik. şu ana kadar iki şirket söz konusu bilgilendirmelere uyduklarını açıkladılar” diye konuştu.

26 çeşit nar ile mevsim meyve ve sebzelerinin sergilendiği festivalin ilk gününde yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.