‘Eksik olan tek şey bağimsizliğin ilani’

‘Eksik olan tek şey bağimsizliğin ilani’

Arap basınında geçen hafta en çok Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin yapmak istediği referandum,çok tartışılan konu oldu.

A+A-

Lübnanlı akademisyen Muhammed Nureddin BAE Alkhaleej gazetesinde yer alan makalesinde,Irak’ta meydana gelen gelişmelerin Irak’ı yeniden önemli bir konuma getirdiğini belirterek, bu gelişmelerden en önemlileri arasında 25 Eylül’de yapılması planlanan “Kürdistan Referandumu” olduğunu ifade etti.

Nureddin, Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık için tek eksiğinin “bağımsızlık ilanının” kendisi olduğunu iddia ederek, bağımsızlık için bütün koşulların var olduğunu savundu:

“Irak’ta son günlerde hem içerideki hem de dışarıdaki dengelerin yeniden şekillenmesine neden olan gelişmeler, tekrar önem kazanmaya başladı. Şüphesiz bu gelişmelerin başında IŞİD ile mücadele geliyor.

Irak’ın karşı karşıya kaldığı bir diğer önemli gelişme de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin bölgesel yönetimin kaderinin belirlenmesi için çağrısını yaptığı referandumdur.

Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra bölgede haritanın değişmesine neden olan gelişme Sudan’ın bölünmesiydi. Irak Kürt Bölgesi de bölgenin haritasının değiştiren ikinci gelişme olmak için çok yakın durumda.

Bölgesel yönetim şu an bağımsızlık ilanı için gereken her şeye sahip. Kürt Federal Bölgesi’nin sınırları çoktan çizilmiş durumda. Tabii çekişmeli bölgeleri saymazsak. İkincisi bölgesel yönetimin kendini idare etme konusunda da ciddi bir deneyimi var. Ayrıca, kendine ait hükümeti, parlamentosu, ordusu, gümrükleri, bayrağı ve dili var. Dolayısıyla bölgesel yönetimin bağımsızlık konusunda bağımsızlığın ilanından başka bir eksiği de bulunmuyor.”

Temami
http://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2017/09/03/arap-basininda-gecen-hafta-bagimsizligin-ilanindan-baska-bir-eksik-bulunmuyor/

 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.