Ekonomik kriz protestoları İran ve Doğu Kürdistan’da devam ediyor

Ekonomik kriz protestoları İran ve Doğu Kürdistan’da devam ediyor

İran’da temel gıda ürünlerine yapılan zamlar ardından Huzistan Eyaleti’nde başlayan gösteriler, diğer eyaletlere ve Rojhılat’taki kentlere sıçradı.

A+A-

İran’da Perşembe akşamı yumurta, ekmek, makarna ve et gibi temel gıda ürünlerine gelen fahiş zamlar Huzistan Eyaleti’nde protesto edildi. Protestolar komşu ve Rojhılat illerine yayılarak devam ediyor.

Rojhılat’ın Loristan Eyaleti’nde toplanan vatandaşlar, hayat pahalılığını çözeceği sözü veren Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi  ve hükümet aleyhine slogan attı.

Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti’ne bağlı Farsun kenttinde ise polis bir seminere saldırdı. Saldırılara karşılık veren göstericiler ile polis arasında çatışmalar yaşandı.

Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti’nin merkezi Şari Kurd’a ise polis ve göstericiler arasında yer yer çatışmalar yaşandı.

Öte yandan bir göstericinin hayatını kaybettiği Çaharmahal ve Bahtiyari Eyaleti’nin Cowneqan kenti ile Rojhılatın Sine Eyaleti’ne çok sayıda güvenlik gücü gönderildiği bildiriliyor.

Kirmaşan Gıda Gözetleme Müdürü Mensur Kakeyi ise yaptığı açıklamada eyaletlerinde herhangi bir temel gıda sorunun olmadığını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, bu hafta başında ekonomik krizle mücadele kapsamında buğdaya yönelik sübvansiyonlara son verileceğini açıklamış, ayrıca yemeklik yağ gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarında artışı da içeren bir dizi önlem uygulanacağını duyurmuştu. Reisi’nin açıklamalarından hemen sonra sıvı yağ, yumurta ve tavuk etinin fiyatı yaklaşık dört kat zamlanmıştı.

Yaklaşık 10 ay önce göreve gelen Reisi, özellikle yoksul kesimi olumsuz etkileyen ekonomik krizi ivedi şekilde sona erdireceğine ilişkin seçim vaadini yerine getirmediği için haftalardır eleştirilerin hedefinde yer alıyor.

Enflasyonun yüzde 40 civarında seyrettiği İran uzun bir süredir ekonomik krizle boğuşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.