Ekonomik kriz Kürdistan'daki fabrikaları olumsuz etkiledi

Ekonomik kriz Kürdistan'daki fabrikaları olumsuz etkiledi

Kürdistan Bölgesi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Serdar Kurbani, ekonomik kriz ile birlikte yeterli bir idare ve üretimin muhafaza planı olmadığı için Kürdistan Bölgesi’ndeki fabrikaların yüzde 61’inin kapandığını söyledi.

A+A-

Haber Merkezi - Rûdaw’da yer alan habere göre Serdar Kurbani, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi izni ile açılan 3 bin 731 fabrikadan Erbil’de bin 726, Süleymanîye ve Halepçe’de 431 ve Duhok’ta da 130 olmak üzere toplam 2 bin 287’sinin kapandığını belirtti.

Kurbani, gerek ekonomik kriz, gerek hükümetin imkansızlıklar nedenîyle yeterli yardımda bulunamaması ve gerekse de işletmelerdeki yetersiz idari ve ürün muhafaza planı nedenîyle fabrikaların kapatılmak zorunda kaldığını ifade etti.

Sözkonusu işletmelerde çalışan 9 binden fazla işçinin işsiz kaldığını ifade eden Bakanlık Sözcüsü, “Fabrikaların kapanmasının bir diğer nedeni de gelirin artan masrafları karşılayamamasıdır. Fabrikaların ürettiği ürünler Türkîye ve İran’dan gelen ürünlerle yarış yapamıyor. İthal edilen ürün daha ucuza gelîyor” dedi.

Serdar Kurbani, “Kürdistan’da elektrik fîyatı Irak ve komşu ülkelere oranla daha pahalı, fabrikalar için ithal edilen ham maddenin gümrük fîyatı daha düşük ve ayrıca bankalar uzun vadeli kredi imkanı sunuyor. Malesef Kürdistan’da bu destek istenen düzeyde değil” dîye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sözcüsü, mevcut durumda Kürdistan Bölgesi’nde bin 444 fabrikanın çalıştığını, bu fabrikaların kendilerine Pazar oluşturdukları ve ihracat yapabildikleri için ayakta durabildiklerini vurguladı.

Rûdaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.