Ekmek zammı diktatör devirdi: Devlet Başkanı Beşir tutuklandı

Ekmek zammı diktatör devirdi: Devlet Başkanı Beşir tutuklandı

Sudan Savunma Bakanı: Devlet Başkanı Beşir tutuklandı, OHAL ilan edildi, hükümet ve yerel yönetimler feshedildi. Ülkedeki tüm siyasi tutsaklar, muhalif gazeteci ve siyasetçiler serbest!

A+A-

Ülkeyi 30 yıldır yöneten Ömer el Beşir'e yönelik protestolar devam ederken sabah saatlerinde darbe yapıldığı haberlerinin geldiği Sudan'da beklenen açıklama yapıldı.

Sputnik'in son dakika aktardığı habere göre Sudan Savunma Bakanı Avad Muhammed Ahmed bin Avf, Beşir'in tutuklandığını, güvenli bir yerde olduğunu, hükümetin ve yerel yönetimlerin feshedildiğini, kurulacak askeri konseyin ülkeyi 2 yıl yöneteceğini ve 3 ay boyunca olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

İstihbarat ve İç Güvenlik servisleri, tüm siyasi tutsakların serbest bırakılacağını açıkladı.

Bakan 2 yıllık bu geçiş sürecinin ardından 'özgür ve adil bir seçime' gidileceğini söyledi.

Yapılan protestoları haklı bulduğunu söyleyen Bakan, "Sudan’ın çok eksikleri var, hükümet bize verdiği sözleri tutmadı" ifadesini kullandı.

​Bu arada ülke genelinde 1 ay boyunca 22.00-04.00 arası sokağa çıkma yasağı getirildi.

 

SİYASİ TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILIYOR

Sudan Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi’nden yapılan açıklamada, ‘ülke çapındaki bütün siyasi tutuklarının serbest bırakıldığı’ duyuruldu. Açıklama devlet televizyonundan yayınlandı.

Öte yandan siyasi tutsakların cezaevlerinden tahliyesi sırasında El Beşir taraftarı bazı milislerin tutsaklara ateş açtığı da gelen bilgiler arasında.

Sudan ordusu da önemli bir açıklama yapacağını duyururken, onbinlerce kişi sokaklara çıkarak sevinç gösterilerinde bulundu. Ulusal televizyon Perşembe günkü programlarını iptal ederek, kitlenin sevinç gösterilerine yer verdi. Genelkurmay Başkanı Kemal Abdulmaruf, “vatandaşları koruma sorumluluklarına uyacaklarını” açıkladı. 

Günlerdir başkent Hartum’da askeri güçlerin karargahı önünde toplanan eylemciler, “Rejim düştü, rejim düştü” diye sloganlar attı. Sosyal ağlarda Sudanlılar sevincini ifade etti. Bazıları “Beşir gitti, başardık” diye yazdı.

ZAMLARA KARŞI EYLEMLERLE BAŞLADI

Sudan halkı, ekmek ve yakıt zamlarına tepki olarak 19 Aralık’tan bu yana protestolar düzenliyordu. Eylemler, otokratik devlet başkanı Cafer Numeyri’nin kitlesel protestoların ardından 1985’te devrildiği darbenin yıldönümü olan cumartesi günü tırmanmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.