Eğitim Sen: Kayyım rektörlerle üniversiteler esir alınmak isteniyor

Eğitim Sen: Kayyım rektörlerle üniversiteler esir alınmak isteniyor

.

A+A-

Eğitim Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, Saray’dan yapılan rektör atamalarıyla üniversitelerin esir alınmaya çalışıldığını belirtti. Yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan Prof. Dr. Melih Bulu için "üniversite bileşenlerinin rektörü olamaz” denildi.
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne  Prof. Dr. Melih Bulu, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğü'ne Mehmet Durman, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Antalya Bilim Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. İsmail Yüksek ve Çağ Üniversitesi Rektörlüğü'ne Prof. Dr. Ünal Ay’ın atanmasına yönelik tepkiler büyüyor. 
 
Yapılan bu atamalara yönelik tepkilerin hedefinde özellikle 2015 yılında AKP İstanbul 1'inci bölge milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu var. Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına öğrenciler tepkilerini #KayyumRektörİstemiyoruz etiketi ile sosyal medyada gösterdi.
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi de yapılan atamalara ilişkin sosyal medya üzerinden yazılı açıklama yaptı. 
 
Rektörlük seçimlerinin OHAL Kararnamesi ile değiştirilip, siyasetin emrine alındığı belirtilen açıklamada, atamaların doğrudan Saraya bağlanarak üniversitelerin esir alınmaya çalışıldığı ifade edildi.
 
Sendika, Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Prof. Bulu’ya ilişkin “Hiçbir demokratik teamüle uymayan bir uygulamayla Boğaziçi Üniversitesine atanan AKP’li kayyum rektörü Melih Bulu üniversite bileşenlerinin rektörü olamaz” ifadeleri kullanıldı.
 
 ‘ÖZGÜR ÜNİVERSİTEYİ SAVUNUYORUZ’
 
Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:  “Bizler daha öncede bu tür atamalara tanıklık ettik. ‘öğrencilikten beri hayalim rektör olmaktı’ diyen Varşan Kök’ten biliyoruz ODTÜ’yü getirdiği hali. Melih Bulu daha önce görev yaptığı okulda haksız bir uygulamaya itiraz eden öğrencisine ‘paran yok mu, tam burslu musun’ gibi karşılık veren birinin Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması kabul edilemez. Öğrencilerinin Boğaziçi Üniversitesi’ne girmek için neredeyse tam puan alması gerekirken, Boğaziçi Üniversitesinde akademisyen olmak için bazı bölümlerinde muhakkak yurtdışında post doktora yapması gerekirken Boğaziçi Üniversitesi ’ne dışardan kayyum olarak atanan rektörü Boğaziçili üniversite bileşenleri asla kabul etmeyecektir. İnsan, toplum, doğa yararına, demokratik, katılımcı, bilimsel ve özgür üniversiteyi dün olduğu gibi bugünde savunmaya devam edeceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.