Efrin'in TSK ve SMO'nun eline geçmesi üzerinden 3 yıl geçti

Efrin'in TSK ve SMO'nun eline geçmesi üzerinden 3 yıl geçti

.

A+A-

Rojava’nın Efrin kentinin Türkiye ordusu ve Suriye Milli Ordusu(SMO) eline geçmesinin üzerinden 3 yıl geçti.

20 Ocak 2018 tarihinde Efrîn semalarında dolaşan Türk topçu birlikler  Efrin’in Raco, Şiyê, Bilbilê, Şera, Cindirêsê, Mabeta ve Şêrewa  ilçelerini bombalamaya başlaması ile “Zeytin Dalı Harekatı” adı verilen operasyon TSK ve SMO güçlerince başlatıldı.

58 gün süren harekatta Efrin’deki bir çok sivil yerleşim yeri, hastane, cami, kilise, okul ve tarihi yerler bombalandı.

Resmi olmayan verilere göre saldırılarda 300’ü aşkın sivil hayatını kaybetti, 700 sivil yaralandı, 250 binin üzerinde sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı. Evlerini terk etmek zorunda kalan Efrin halkının bir kısmı Halep bir kısmı da Şahba bölgesine sığındı.

18 Mart tarihinde YPG’nin çekilmesiyle Efrin TSK ve SMO güçlerinin eline geçti.

Kentin SMO ve TSK kontrolüne geçmesi ardından kentte yağma, talan, evleri ateşe verme kalan sivillere karşı tutuklama, kaçırma, fidye gibi suçlar dünya kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.

Resmi olmayan verilere göre, 7 binin üzerinde Efrinli sivil ya kaçırıldı, ailelerinden fidye istendi, bazıları ölü bulundu ve 2 bin kaçırılmış sivilin ise akibeti bilinmiyor.

Suriye rejimi ve Kürtlere karşı savaşan Arap selefi grupların aileleri İdlib ve diğer bölgelerden Efrin’e taşındı. Kürtlere ait mülk ve evlere yerleştirildi. SMO’ya bağlı gruplar Efrin’in sembolü haline gelmiş zeytin bahçelerinin bir çoğunu yaktı ve ya binlerce zeytin ağacını yerlerinden söktü.

Efrin’de Hurriler dönemine ait çok sayıda tarihi eser SMO gruplarınca kaçırıldı veya tahrip edildi. Efrinli aktivistler Cindirês höyüğü, Keleha Nebî Horî, Keleha Semanê ve Duderî Mağaraları’ndaki çok sayıda tarihi eserin kaçırıldığını bildiriyor.

Efrin İnsan Hakları Örgütü, Türkiye destekli grupların 50’den fazla tarihi yerdeki 20 bin eseri kaçırıldığını ve onlarac kutsal yerin tahrip edildiğini açıkladı.  

Rojava’nın en verimli bölgesi olarak bilinen Efrin Suriye’nin Kuzeybatısında yer alıyor. Batısında Lîwa Îskenderûn(iskenderun sancağı), kuzeyinde Meydan Ekbis tren yolu, doğusunda Ezaz, Güneyinde ise Semian dağları var.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.