Efrin’de 3 bin yıllık aslan heykeli çalındı

Efrin’de 3 bin yıllık aslan heykeli çalındı

Türkiye destekli Sultan Murat adlı silahlı grubun Efrin’in sembolü olan Ayn Dara Tapınağında bulunan 3 bin yıllık tarihi aslan heykelini yerinden söküp götürdüğü iddia edildi.

A+A-

Haber Merkezi- İsminin saklı tutulması kaydıyla Rûdaw’a konuşan Efrin’den yerel bir kaynak, Nebi Nur ilçesine bağlı Ayn Dara köyündeki siyah bazalt taşına oyulmuş aslan heykelinin çalındığını söyledi.

Sözkonusu kaynak, tarihi heykelin diğer adı Siros olan tarihi Nebi Nur bölgesinde kontrolü elinde bulunduran Sultan Murat grubu mensuplarınca bilinmeyen bir yere götürüldüğünü aktardı.

Sultan Murat grubu, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’na bağlı Türkmenlerden oluşan bir grup.

Efrinli kaynak, Sultan Murat grubunun Nebi Nur bölgesini giriş çıkışlara kapattığını, bölgede define aradığını ve burada bulunan tarhi mekanları yağmaladığını belirtti.

Yerel kaynak, Efrin’in Bilbile kasabasına bağlı Bibaka ve Kuşa köylerindeki silahlı grupların aynı şekilde dozerlerle tarihi mekanları tahrip ederek define aradıklarını söyledi.

Tarihi Ayn Dara Tapınağı

Nebi Nur ilçesinde bir tepenin üzerinde yer alan Geç Hititler dönemine ait Ayn Dara Tapınağı'nın M.Ö. 1300 ile 700 yılları arasında, Akad mitolojisinde bereket, aşk ve savaş tanrıçası olan İştar için inşa edildiği düşünülüyor. Tapınak adını bu bölgedeki Ayn Dara köyünden alıyor.

Suriye Tarihi Eserler İdaresi'ne göre bu tapınak, Türkiye destekli grupların denetimine girmeden önceye kadar da, "M.Ö. birinci binyıl içerisinde Suriye'de Aramiler tarafından inşa edilmiş olan en önemli anıtlar" arasında yer alıyordu.

Tarihi tapınak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Efrin’e yönelik Zeytin Dalı operasyonu esnasında, 26 Ocak günü gerçekleştirilen hava bombardımanında ağır hasar görmüştü.

Bombardımanda tapınağın içine yönelen merdivenleri yıkılmış, siyah bazalt taşına oyulmuş kanatlı hayvanları gösteren freskler de enkaz yığınına dönüşmüştü.

Kaynak: Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.