Efrin İnsan Hakları Örgütü: Kentte halk göçe zorlanıyor

Efrin İnsan Hakları Örgütü: Kentte halk göçe zorlanıyor

.

A+A-

Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, Rojava’nın Efrin kentinde halka şehri terk etmesi için baskı kurulduğunu kalanların ise "haraç" vermek zorunda bırakıldığını söyledi.

Rûdaw Tv’nin 19:00 bültenine katılan Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) gruplarının kontrolünde bulunan Rojava’nın Efrin kentinde "kaçırma, öldürme ve işkence" gibi farklı insan hakları ihlallerinin yaşandığına dikkat çekerek, Efrin’de halkın kenti terk etmeye zorlandığını söyledi.

Silahlı grupların halktan haraç aldığını ifade eden Şêxo, “Efrin zengin bir bölge olduğu için insanlardan para talep ediyorlar. İşgal edilmeden önce kentte 18 milyon zeytin ağacı vardı. Zeytin ağaçları şimdi meyve vermeye başladı” dedi.

Efrin’de halkın göçe zorlandığını vurgulayan Şêxo, “Efrin’de insanlar baskı ve zorbalık yüzünden göç etmek zorunda kalanlar, Özerk Yönetim ile bağlantıları olduğu gerekçesiyle evlerine ve mal varlıklarına el konuluyor. Aynı gerekçe ile suçlananlar ve Efrin’de kalmak zorunda kalanlar ise para vermek zorunda kalıyor. 2 bin dolardan başlayıp 10 bin dolara kadar çıkıyor” diye ekledi.

Geçtiğimiz gün Efrin’de Kürtçe konuştuğu gerekçesiyle bir kişi gözaltına alınmıştı. Konuya ilişkin de konuşan Şêxo, “Söz konusu şahıs zaten Kürt karşıtı ve daha önce Sultan Murat için çalışıyordu. Ancak silahlı gruplar Kürtçe konuşmasına müsaade etmemişler” dedi.

Efrin’de can kaybının arttığını ifade eden Şêxo, ölümlerin çoğunun Covid-19 nedeniyle gerçekleştiğini ancak kente getirilen Araplarda ölüm sayısı çok düşük olduğunu belirtti.

Efrin bölgesi, 2 ayı aşkın bir operasyonun ardından 18 Mart 2018'de Türkiye ve Türkiye desteklediği silahlı örgütlerin denetimine geçmişti.

Bundan sonra bölgeden sık sık insan hakları ihlalleri haberleri gelmeye başladı. Özellikle yağma, insan kaçırma, gasp, nüfus değişimi bunlar arasında ilk sıralarda yer aldı.

Efrin bölgesine çok sayıda Arap ailenin yerleştirildiği belirtiliyor.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.