Dünyanın en büyük belgesel festivalinde Kürt yönetmene ödül

Dünyanın en büyük belgesel festivalinde Kürt yönetmene ödül

Duhoklu yönetmen Rêber Doski, “Sidik and the Panther” adlı belgeseliyle Hollanda’da düzenlenen Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nde (IDFA) ödüle layık görüldü.

A+A-

Haber Merkezi- Festival jürisi, yaptıkları yazılı açıklamada, Kürt yönetmen Rêber Doski’nin belgeseliyle ilgili, “Bu ödülü; bizi büyüleyici manzaralar, nefes kesici vahşi yaşam ve aşkın özlem dünyasına taşıyan bu filme armağan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük belgesel festivali olarak kabul edilen ve 1988’den beri her yıl düzenlenen etkinlikte, “En İyi Belgesel” dalında ödül alan Kürt yönetmen Rêber Doski, K24’ün sorularını yanıtladı.

“Benim için dağlar filmin ana kahramanı” diyen Doski, dağların her zaman Kürtleri koruduğunu söyledi.

Ailesinin Saddam Hüseyin döneminde dağa sığındığını ve kendisinin dağda dünyaya geldiğini ifade eden Doski, yaşam öyküsünü sinemaya aktarmaya çalıştığını belirtti.

Belgesel görüntülerinde dağların doğal güzelliğini ve hüznünü yakalamaya çalıştığını ifade eden Doski, “Filmde ilk kez o yere geri dönüyorum” dedi.

Doski, ödülü kazandığı için çok mutlu olduğunu belirterek, Kürtlerin yaşadıkları sorunların sinemada daha fazla yer alması için elinden geleni yapacağını ifade etti.

Rêber Doski, önümüzdeki günlerde filmini Kürdistan Bölgesi’nde de göstermek istediğini ve bu konuda bir etkinlik hazırlığı içerisinde olduğunu sözlerine ekledi.

“Sidik and the Panther” filmi, Saddam rejimi tarafından ormanların ateşe verilmesi sonucu yaralanan panter ile onunla yakınlaşmaya çalışan Sidik’in hikayesini konu ediniyor.

Duhok doğumlu Doski, 1998’den beri Hollanda’da yaşıyor ve 2013’te Hollanda Film Akademisi’nde mezun oldu.

Doski, 2015’te çektiği kısa filmi “The Sniper of Kobani”yle birçok festivalde ödül kazandı ve 2016’da çektiği ilk uzun metrajlı filmi “Radio Kobani” ise IDFA’ya girmeyi başararak, toplamda 14 ödül aldı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.