Dünya liderlerinden Biden'a sıcak mesajlar

Dünya liderlerinden Biden'a sıcak mesajlar

.

A+A-

 Dünya liderleri, Joe Biden'ın yemin ederek başkanlık görevini devralacak olmasıyla ilgili mesajlar verdi.

NATO’dan da ABD Başkanı Joe Biden’a görevdeki ilk gününde tebrik mesajı geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg imzasıyla yayınlanan mesajda, “Bugün Transatlantik İttifakı için yeni bir dönemin başlangıcı” ifadeleri yer aldı.

ABD ile Avrupa arasındaki bağın her iki tarafın güvenliği için de çok önemli olduğuna ve ABD’nin liderliğinin önemine vurgu yapan Stoltenberg, NATO’nun ittifak ülkelerinin toplumları için “özgürlük, barış ve güvenliğin garantisi” olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreteri’nin mesajında ayrıca Afganistan ve Irak dahil çeşitli bölgelerde terör tehdidinin devam etmesine, Çin’in yükselişine ve Rusya’nın hedeflerine değinildi. Stoltenberg sıraladığı bu başlıca tehditlerle ilgili olarak, “Hiçbirimiz bu zorluklarla tek başımıza mücadele edemeyiz. Ancak dünyanın askeri ve ekonomik gücünün yarısını ve bir milyar kişiyi temsil eden NATO ittifakı olarak bunu yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg, Başkan Biden’ı bu yıl Brüksel’deki NATO zirvesinde ağırlamayı “iple çektiğini”, ittifakın “daha da güçlü ve geleceğe hazır” olacağını ifade etti.

Michel'den Biden'a 'yeni anlaşma' çağrısı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de resmi Twitter hesabından görüntülü bir video paylaşarak Biden ve Harris'i tebrik etti. "Amerikan halkının pandemiden kurtulmasında liderlik etme yollarında Başkana en iyi dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullanan Michel, "bağlılık ve sağduyuyu yeniden getirme ve Avrupa Birliği ile ABD arasındaki ilişkileri yeniden canlandırma" vaktinin geldiğini söyledi.

Başkan Biden ve ABD'nin ilk kadın Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e güvendiğini belirten Michel, "Masaya bir teklif getiriyorum: daha güçlü bir Avrupa ve daha güçlü bir Amerika ve daha iyi bir dünya için yeni bir anlaşma yapalım" dedi.

Merkel: ABD demokrasisinin gerçek şöleni

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yemin ederek göreve başlayan ABD Başkanı Joe Biden ve Yardımcısı Kamala Harris'i tebrik etti.

Biden ve Harris'e "en içten tebriklerini" ileten Merkel'in açıklamasını, Twitter'dan Almanya Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert duyurdu.

Seibert, Başbakan Merkel’in Biden ve Harris’e yönelik şu ifadelerini paylaştı:

"Amerikan demokrasisinin gerçek bir şöleni olan göreve gelişinizi en içten dileklerimle kutlarım. Alman-Amerikan dostluğu ve işbirliğinde yeni bir dönemi sabırsızlıkla bekliyorum."

Joe Biden ve Angela Merkel

Macron: "Paris Anlaşması'na yeniden hoşgeldiniz"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Twitter hesabından Biden'ın ABD Başkanlık görevini resmi olarak devralmasını kutladı.

"Amerikan halkına bu çok önemli günde en iyi dileklerimi gönderiyorum " diyen Macron ayrıca, "Zamanımızın getirdiği zorluklara karşı durmada daha güçlü olacağız. Geleceğimizi inşa etmede daha güçlü olacağız. Gezegenimizi korumada daha güçlü olacağız. Paris Anlaşması'na yeniden hoşgeldiniz!" dedi.

France's Macron Congratulates Biden on Election Win | World News | US News

Johnson: Biden ile işbirliği yapmayı dört gözler bekliyorum

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiliz Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Biden ile işbirliği yapmayı ve iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi dört gözle beklediğini söyledi:

"Biden ve yeni yönetimiyle işbirliği yapmayı, ülkelerimiz arasındaki ortaklığı güçlendirmeyi ve iklim değişikliğinden pandemi sonrasında yeniden yapılanmaya ve Transatlantik güvenliği, paylaştığımız öncelikler üzerinde çalışmayı dört gözle bekliyorum."

Ursula von der Leyen: ABD geri döndü

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Twitter mesajında Avrupa'nın eski ortağıyla yeniden işbirliğine hazır olduğunu kaydetti:

"ABD geri döndü. Avrupa, eski ve güvenilir ortağıyla yeniden bağ kurmak, yücelttiğimiz ortaklığımıza yeniden can vermek üzere hazır bekliyor. Joe Biden ile işbirliği yapmayı dört gözle bekliyorum."

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, yayınladığı video mesajında, büyük zorluklarla karşılaşan ve bunların üstesinden gelen ABD'nin güçlü olduğunu kanıtladığını söyledi:

"Bugün demokrasi için güzel bir gün. ABD olağanüstü zorluklarla karşı karşıya kaldı ve bunların üstesinden gelmeyi başardı. Amerika'nın kurumsal dokusuna zarar vermeye yönelik girişimlere rağmen seçim görevlileri ve valiler, yargı ve Kongre, güçlü olduklarını kanıtladı. Joe Biden'ın bugün başkanlık yemini ederek göreve başlayacak ve Beyaz Saray'a taşınacak olması beni çok rahatlatıyor. Almanya'da çok sayıda insanın da aynı hisleri paylaştığını biliyorum."

"Trump'ın yaptıkları dünyanın en güçlü demokrasisini tehlikeye attı"

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Biden'ın zaferinin aşırı sağa karşı kazanılmış bir zafer olduğunu vurguladı:

"Biden'ın seçim zaferi, demokrasinin aşırı sağa ve aşırı sağın güttüğü üç yöntem olan kitlesel aldatma, ulusal bölünme ve demokrasinin bazen de şiddet yoluyla istismarına karşı elde ettiği zaferi temsil etmektedir. Beş yıl önce Trump'ın kötü bir şaka olduğunu düşünüyorduk. Ancak beş yıl sonra anladık ki Trump'ın yaptıkları, dünyanın en güçlü demokrasisini tehlikeye atmaktan başka bir şey değildi."

İtalyan Parlamentosu'na hitap eden İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ise Biden'ın başkanlığının, ülkesinin G-20 grubunun dönem başkanlığını devralmasına denk geldiğini hatırlattı:

"G-20 dönem başkanlığımızla beraber derhal işbirliği içine gireceğimiz Biden yönetimini dört gözle bekliyoruz. Her iki ülkenin de görmek istediği etkili çok taraflılıktan iklim değişikliğine, yeşil ve dijital değişimden sosyal katılımcılığa, üçlü ortak önceliklerimiz var."

İran ve Rusya'dan mesaj

Joe Biden'ın dış politikada ilk olarak ilişkileri gözden geçirmesi beklenen ülkelerden bir olarak nitelendirilen İran da Amerika'nın yeni başkanına yemin töreni gününde mesaj gönderenler arasındaydı.

İran Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter üzerinden yayınladığı mesajda, "Dünya biliyor ki Amerika'yı sadece kendisi düzeltebilir. Ama uygulamada... Sadece sözde değil" ifadeleri kullanıldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise yeni START anlaşmasının süresinin uzatılması konusunda gazetecilere verdiği demeçte, şu mesajı iletti:

"Rusya ve cumhurbaşkanı, bu anlaşmanın korunmasını destekliyor. Eğer Amerikalı meslektaşlarımız da bu anlaşmanın süresini uzatarak anlaşmayı koruma yönünde siyasi irade sergilerse bu tavrı memnunlukla karşılarız."

VOA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.