Dünya basını Türkiye ekonomisini nasıl değerlendirdi?

Dünya basını Türkiye ekonomisini nasıl değerlendirdi?

Türkiye ile ABD arasında yaşanan Brunson krizi ve Trump'ın ekonomik yaptırımlar kararıyla 6.80'i gören Dolar/TL piyasalarda tedirginlik yaratırken, her geçen gün dolar karşısında eriyen Türk Lirası dünya basınında geniş yer buldu.

A+A-

Dünya basını da Türkiye ile ABD arasında rahip Andrew Brunson'ın serbest bırakılmaması nedeniyle başlayan diplomatik krizin tetiklediği doların yükselişine geniş yer verdi.

Dünya basınında Türkiye'deki dolar kuruyla ilgili haberlerin bazıları şöyle:

FT: TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE BEŞ SEÇENEK VAR

İngiliz Financial Times gazetesi, Türk Lirası'nın Amerikan Doları karşısındaki hızlı değer kaybını bugünkü sayısında manşetinden duyurdu.

Gazete haberine "Washington'la diplomatik anlaşmazlık Türk Lirası'nı yeni rekor seviyelere düşürdü" başlığını attı.

Financial Times, "Türkiye, liradaki düşüşü durdurabilmek için iştah açıcı olmayan seçenekleri gözlüyor" başlıklı haberinde ise TL'nin dolar karşısındaki değer kaybını durdurabilmek için başvurabileceği 5 seçeneği yazdı.

Gazetenin sıraladığı seçenekler şöyle:

- Faiz oranlarını artırmak

- IMF'den yardım istemek

- ABD'yle uzlaşmak

- Sermaye kontrolleri

- Gelip geçmesini beklemek

ECONOMIST: DİPLOMATİK KRİZ EKONOMİK KRİZE DÖNÜŞÜYOR

İngiliz The Economist dergisi bu haftaki sayısında ABD'nin iki Türk bakana yaptırım kararı almasının Türkiye ekonomisinde bardağı taşıran son damla olabileceğini yazdı. Dergiye göre, Türkiye'nin diplomatik krizi ekonomik krize doğru gidişi hızlandırdı. Dergi, yatırımcı güveninin azaldığını ve 18 Temmuz'da Olağanüstü Hal uygulamasının kaldırılmasının da bu duyguyu beklendiği kadar değiştirmediğini belirtti. Yazıda "Yargıçları ve memurları muğlak ulusal güvenlik gerekçeleriyle görevden almak da dahil, hükümetin olağanüstü hal yetkileri, yeni güvenlik yasasında yerini buldu. Erdoğan'ın yürütmedeki gücünü artıran, üst düzey yetkilileri istediği gibi atayıp, görevden almasını sağlayan ve parlamento denetimini zayıflatan diğerleri düzenlemeler de anayasaya girdi. Seçim zaferinden yeni çıkan güçlü Türk lideri para ve mali politikada kontrolünü daha da artıracak gibi görünüyor. Erdoğan eski ekonomi ekibini, görevden alarak, yerlerine Maliye ve Hazine Bakanı olarak atadığı damadı Berat Albayrak da dahil, görece denenmemiş sadık adamlarını atadı. Bu hamlelerin hiçbiri yatırımcı güvenini yükseltmeyecek" ifadelerine yer verildi

THE GUARDIAN'DAN TATİL HATIRLATMASI

İngiliz The Guardian, Türk Lirası'nın Dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesi üzerine, İngilizlerin tatil için Türkiye’yi tercih etmeye başladığını aktardı. The Guardian, “Sterlin euro ve dolar karşısında ısrarla zayıf kalmaya devam ederken, İngiliz tatilciler paraları ile Türkiye’de daha çok şey yapabileceklerini anladı. Tur şirketleri Türkiye için rezervasyonların arttığını aktardı” ifadelerine yer verdi.

DAILY MIRROR: TRUMP SAYESİNDE...

İngiltere'nin en çok satan gazetelerinden olan Daily Mirror, “Trump sayesinde TL bir günde yüzde 20 değer kaybetti. Ama bu İngiliz turistler için iyi haber” başlığını kullandı. Gazete, “Türkiye’de artık tatiller eskisinden de ucuz. Geçen yıl 100 pounda 460 TL alınıyordu ama şimdi bu 697 TL’ye çıktı. Turizm acentesi Thomas Cook, bu yıl Türkiye’ye rezervasyonların %63 arttığını açıkladı” yorumunu yaptı.

RUSSIA TODAY: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER VURULDU

Russia Today krizi, “Dow (Dow Jones Borsası Endüstri Endeksi) 200’e düştü, Gelişmekte olan pazarlar çöktü” başlığı ile servis etti. ABD borsasının Türkiye ve ABD arasındaki krizden etkilendiğini belirten haber kanalı, “Wall Street kıyım yapmaktan kaçınamıyor. Yatırımcılar dünya üzerindeki belirsizlik sebebi ile endişeli” ifadelerini kullandı.

BBC: YABANCI YATIRIMCILAR ESKİSİ KADAR OLUMLU DEĞİL

İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Türk lirasında rekor değer kaybı” başlığı ile verdi. Türkiye’nin beş yıl önce yatırımcıların dikkatini çektiğini belirten BBC, TL’nin son durumu hakkında yabancı yatırımcıların artık bölgeye eskisi kadar olumlu yaklaşmadığını vurguladı.

NEW YORK TIMES: TRUMP'IN TWEETİ DÜŞMANCA

Amerikan New York Times gazetesi, doların yükselişi sonrası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geri adım atmadığını yazarak, "Cuma günü destekçilerine yaptığı iki konuşmada 'Batılı güçleri Türkiye'ye yönelik ekonomik krizi yönetmekle'e suçladı ve Batı'nın baskısına boyun eğmeyeceğini söyledi" dendi. “Türkiye ile ABD arasındaki gerginlik, Trump’ın yeni yaptırımlarıyla yükseldi” başlıklı baş yazıda, Türkiye'nin en büyük 17. ekonomi olsa da kırılganlığı nedeniyle  Trump'ın ticaret savaşından zarar gördüğü yazıldı. Başyazıda Trump'ın çelik ve alüminyum yaptırımlarına yönelik tweeti 'düşmanca' olarak nitelendi.

BILD: ERDOĞAN'IN PARA PROBLEMLERİ BİTMİYOR

Almanya’nın çok okunan gazetelerinden Bild de ABD ile Türkiye arasında yükselen gerilime yer verdi. Bild'in haberinde "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın para problemi bir türlü bitmiyor" dendi. "Kırılgan olan lira, Trump'ın tweeti karşısında aniden çöküverdi" denen haberde, Erdoğan'ın Trump'a yönelik sözleri 'tehdit' olarak nitelendi. Gazete, Erdoğan'ın uzun bir zamandır Moskova'yla uyumlu hareket ettiği görüşünü savundu.

LE MONDE: TÜRK LİRASI TAMAMEN YIKILDI

Fransa’nın en saygın gzetelerinden Le Monde yaşananları "Türk Lirası'nın tamamen yıkımı" olarak niteledi. Erdoğan'ın liranın değer kaybıyla ilgili sorumluluğu kabul etmediğin yazan gazete, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı yeni ekonomi programının beklentileri karşılamadığını yazdı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.