Dünya basını: Sıcak hava soğuk savaş

Dünya basını: Sıcak hava soğuk savaş

.

A+A-

Glasgow'da iklim tartışmaları sürerken, dünya basını iklim konferansıyla ilgili farklı bakış açıları sunuyor. Dünyanın her yerinden basın örnekleri topladık.

Birleşmiş Milletler iklim zirvesi (COP26) İskoçya'nın Glasgow kentinde sürerken, liderler, vaatler ve dünyanın geleceğini belirleyecek en kritik zirvelerden biriyle ilgili dünya basını şunları kaleme aldı: 

La Repubblica: İklim savaşı başladı

La Repubblica, Hindistan'ın açıklamasının Batı için bir tokat olduğunu şöyle açıklıyor:

  • Bunu, Avrupa'yı ve Amerika'yı kınayarak kendi ülkesindeki seçmen tabanıyla puan kazanmak isteyen milliyetçi bir liderin ifadesi olarak reddetmek kolay olur. ... Modi'nin sözleri aslında aynı zamanda Doğu'nun yeni ekonomik güçleri ile onların eski sömürgeci efendileri arasındaki yüzyıllarca süren kanlı, şiddetli ve asla çözülmeyen gerilimlere dayanan bir stratejinin de sonucudur. Glasgow'un duyurusu ile, 1,3 milyar nüfuslu bir alt kıtanın başbakanı, gelişmekte olan dünyanın Batı'yı ikiyüzlü olarak gördüğü bir iklim mücadelesinde kendisini yükselen bloğun başına koydu.

Libartatea: Yarın değil bugün için

Gazeteci Costi Rogozanu Libertatea'da, yoksulları çevreyi korumak için çok az şey yapmakla suçlayanların yalnızca bir çözümü engellediğini söylüyor:

  • Ultra liberal tezahüründe, eko-ahlak, dizel araçları sürerek ve odunla ısıtarak çevreyi kirleten yoksul insanlar için yavaş yavaş yeni bir hor kullanma biçimi haline geliyor. ... Alabileceğiniz tek önlem -savurgan- yoksulları cezalandırmaksa, gezegeni kurtarmaya elveda diyebilirsiniz. Bugün açlıktan ölmektense yarın dünyanın yandığını görmeyi tercih edeceklerini söyleyen insanları kendinize karşı çevireceksiniz. ... Ekoloji sosyalleşmezse, aşağıdan yukarıya politikalar üretmeye başlamazsanız, Biden Glasgow'daki gibi her şey uykuya dalar.

Naftemporiki: Kesin rakamlar gerekli

Gazeteci Efi Triirix, Yunanistan'da yayınlanan Naftemporiki'de şöyle yazıyor:

  • Şimdiye kadar iklim için yapılan çabalar yeterli değil. İhtiyaç duyulan şey, ayrıntılı emisyon azaltma planları ve tüm şirketlerden alınan yıllık raporlar ve aynı zamanda banka varlıklarının, şeffaflığın ve sorumluluğun sürekli olarak değerlendirildiği bir finansal sistem reformudur. Hükümetlerden ve özel sektörden yüz trilyonlarca dolar fon. Ve herkes söyledikleriyle değil, sundukları sayılarla yargılanmalı: değişim için fon, kirleticilerin miktarı, emisyon azaltımları ve sürekli olarak yeniden ayarlanması gereken sıfır emisyon için zaman çizelgesi: gerçek ve acil olarak kesin rakamlara ihtiyaç var.

SZ: Şimdi işe başlıyoruz

Süddeutsche Zeitung'a göre, iklim krizinden sorumlu olanların G20 zirvesinden sonra ellerinde acı çekenlerle buluşması güzel:

  • Onların arasında ayak bileklerine kadar suda olanlar da var. Diğerleri ise kuraklık, sel veya kasırgalar yaşadı. Yine de diğerleri, tarım gibi klasik sektörlerin varlığı tehdit altındayken veya sıcak hava dalgaları hayatı ve çalışmayı giderek zorlaştırırken ekonomik kalkınmayı nasıl yöneteceklerini merak ediyor. ... Acı çekenler ve acıya sebep olanlar birbirleriyle konuştuklarında işler çok farklı görünüyor. Bu iklim konferansının sunduğu fırsat bu, çünkü diğer 172, G-20 kulübünün onlara sunduğu belirsiz, yarım yamalak saçmalıklara katlanmak istemeyecek.

Times: Sıcak hava soğuk savaş

İngiliz eski dışişleri bakanı William Hague, The Times'da, uluslararası toplum ortak önlemler üzerinde anlaşmaya varmazsa büyük çatışmaların ortaya çıkacağı konusunda uyarıyor:

  • Şimdiye kadar soru 'diğer devletlerle ilişkilerimiz iklim değişikliğine nasıl yardımcı olabilir?' idi. Ancak giderek artan bir şekilde 'iklim değişikliği diğer devletlerle ilişkilerimizi nasıl etkiler?' sorusu gündeme gelecek. Cevap, iç karartıcı bir şekilde, iklim konusunda inandırıcı bir anlaşma ve eylemin olmadığı bir dünyanın daha kırılgan, bölünmüş ve tehlikeli bir dünya haline gelmesi olacak - en azından uluslararası ilişkileri aşağı doğru bir sarmaldan çıkarmak için yeterli küresel fikir birliği ortaya çıkana kadar.

Corriere della serra: Pekin'in parası

Corriere della Sera, Çin'in zirvede bulunmadığını ncak net bir strateji izlediğini belirtiyor:

  • Xi, ekolojik mücadeleyi jeostratejik terimlerle, geleceğin teknolojileri üzerinde hakimiyet için bir rekabet olarak yorumluyor. Çin, güneş panelleri, rüzgar enerjisi ve piller söz konusu olduğunda dünya üstünlüğünü çoktan fethetti; şimdi ise elektrikli otomobil üretimi için gerekli olan nadir toprak elementleri ve metaller üzerinde yarı tekel kurmayı hedefliyor. ... Xi, kendi başına yenilenebilir bir enerji kaynağı olarak gördüğü nükleer enerji konusundaki iddialı planlarına bağlı kalıyor. ... Glasgow'da fiziksel olarak yokluğu, Batı hükümetlerinin vaazlarından veya kıyamet sloganlarından hoşnutsuzluğunu ortaya koyuyor.

Expresso: Hepimizin sorumluluğu var

Expresso, BM Genel Sekreteri António Guterres'in bir makalesini yayınladı:

  • Bütün ülkeler, eski, karbon yakan kalkınma modelinin ekonomileri ve gezegenimiz için bir ölüm cezası olduğunu anlamalı. Artık her ülkedeki her sektörde karbonsuzlaştırmaya ihtiyacımız var. Sübvansiyonları fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye ve insanlara değil vergi kirliliğine kaydırmamız gerekiyor. Karbona bir fiyat koymamız ve bunu esnek altyapılara ve işlere yönlendirmemiz gerekiyor. Ve kömürü aşamalı olarak bırakmamız gerekiyor. ... İnsanlar haklı olarak hükümetlerinin önderlik etmesini bekliyorlar. Ancak hepimizin ortak geleceğimizi koruma sorumluluğumuz var.

Le Huffpost: Ürkek eylemler

Le Huffpost şöyle diyor:

  • Her ülke kozlarını koruyarak biraz vermeye çalışacak: Büyük bir kömür üreticisi (Çin gibi) kömür üretimini azaltmayı önermek üzere değil çünkü işgücü piyasasını baltalamak istemiyor. Yani pazarlık masasında herkes komşularının hangi kartları oynadığını gözlemlerken kendilerini korumaya çalışacak. Ancak o zaman davayı takip edip etmemeye karar verecekler. Sonuç, vaatler ve hepsinden öte, tehlikede olan şey göz önüne alındığında fazlasıyla ürkek eylemler.

Pravda: Siyasi iradesiz iklim 

Pravda Glasgow'a endişeyle bakıyor:

  • İki yıl önce politikacılar, şirketler ve genel halk öfkeli bir İsveçli kızı 'okula geri' gönderdi ve ona küresel ısınma tehdidini uzmanlara bırakmasını söyledi. Bugün en iyi ihtimalle sessizler, en kötü ihtimalle Amazon yağmur ormanlarını temizlemeye devam ediyorlar. Glasgow'da şimdi bir 'varoluşsal tehdit' konuşulacak. Ancak en büyük endüstriyel kirleticilerin tehdidi önlemek için siyasi irade göstermeleri olası değildir. Diğerlerinin yanı sıra Papa'nın konferansa hitaben söylediği sözleri ciddiye almalı ve radikal değişiklikler yapmalıyız.

The Irish Times: Her fraksiyon önemli

The Irish Times ise adımlara dikkat çekiyor: 

  • Cop26'yı değişim için son en iyi şans olarak çerçevelersek, daha başlamadan başarısızlığa mahkum etme riskini alırız. Bunun yerine, onu daha temiz, daha sürdürülebilir bir dünyaya giden yolculuğun en son aşaması olarak görmeliyiz. Cop26'yı son şansımız olarak görmek, iklim sorununun doğasını da yanlış anlıyor. Asla son bir şans, uçurum kenarı veya dönüşü olmayan bir nokta yoktur. Bir dereceye kadar ısınmanın her fraksiyonu önemlidir. Yayılan her bir ton sera gazı önemlidir. Yaptığımız veya almadığımız her eylem önemli. 
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.