Dünya basını: Kadınlar mücadeleye devam dedi

Dünya basını: Kadınlar mücadeleye devam dedi

.

A+A-

İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla bir gecede feshedilmesinden sadece saatler sonra sokakları dolduran kadınlar dünya basınında geniş yer buldu.

İstanbul Sözleşmesi olarak tanınan "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi", 20 Mart'ta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bir gecede feshedildi.

Resmi Gazete'de yer alan karar doğrultusunda sözleşme, 1 Temmuz 2021'de yürürlükten kalktı. İlk günden itibaren "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diyen kadınlar sokaklara çıktı. Türkiye'deki kadınların mücadelesi dünya basınına böyle yansıdı:

AL JAZEERA: MÜCADELEYE DEVAM SÖZÜ

Al Jazeera, "Türkiye Perşembe günü cinsiyete dayalı şiddeti önlemeye yönelik uluslararası bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi'nden resmi olarak çekildi, eylemciler ise devam etme sözü verdi" notu düştüğü haberinde şunlara yer verdi:

"Hak savunucuları için önemli bir savaşın kaybedilmesine rağmen, her zamankinden daha fazla kadın İstanbul Sözleşmesi hakkında konuşuyor ve onun temsil ettiği şeyi savunmak için harekete geçme konusunda motive oldu."

Yayın organı ayrıca, muhabirleri Liz Cookman'ın şu tweet'ine de yer verdi:

 



"Binlerce kişi İstanbul'un merkezinde bugün #İstanbulSözleşmesi'nden resmi olarak çekilmeyi protesto ediyor ve protestocular polis bariyerlerini geçmeye çalışırken şiddet artmaya başlıyor."

DW: KADINLAR HALA UMUTLU

Deutsche Welle, Türkiye'de kadın hakları aktivistleri, avukatlar ve muhalefet figürlerinin  ülkelerinin anlaşmadan çekilmesini durdurabileceklerinden hala umutlu olduğunu yazdı.

Almanya merkezli yayın organı kadınların protestolarla, yasal başvurularla ve eylemlerle mücadeleye devam ettiklerini vurguladı.

CNN: TÜRKİYE BLOKTAN UZAKLAŞIYOR

CNN International, "Sözleşmeden çekilmeli durdurmaya yönelik başvurunun reddedildiğini" vurgulayarak "Türkiye genelinde binlerce kişi sözleşmeden çekilmeyi protesto etmeye başladı" şeklinde not düştü.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü'nün "Mücadelemize devam edeceğiz" sözlerine yer veren haber kanalının internet sitesi şöyle devam etti:

"Sözleşmenin ve ilgili mevzuatın savunucuları, daha sıkı bir uygulamaya ihtiyaç olduğunu söylüyorlar.Ancak Türkiye'deki ve Erdoğan'ın İslamcı kökenli AK Parti'sindeki pek çok muhafazakar, anlaşmanın toplumu koruyan aile yapılarını baltaladığını söylüyor."

Türkiye yönetiminin bu girişiminin ülkeyi Avrupa Birliği'nden uzaklaştırdığı belirtildi.

REUTERS: BİNLERCE KİŞİ KATILDI

"Türkiye'nin en büyük kentlerinde Perşembe günü binlerce kişi, ülkenin kadına yönelik şiddetle mücadele amaçlı uluslararası bir anlaşmadan çekilmesini protesto etmek için sokaklara döküldü" diyen Reuters haberi ise şöyle sürdü:

Protestolar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2011'de Türkiye'nin en büyük şehrinde müzakere edilen ve kadına yönelik şiddeti ve aile içi istismarı önlemek ve kovuşturmak için tasarlanan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi savunmasından saatler sonra geldi. Başkent Ankara'da toplanan yüzlerce kişilik bir kalabalığın arasında kadınlar, "Sessiz kalmayacağız, korkmayacağız, boyun eğmeyeceğiz" sloganları attı. Büyük bir mor pankartta, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazdı.

26 yaşındaki öğrenci Özgül, "Hükümetin hakları geliştirmek yerine ellerinden almasını inanılmaz buluyorum. Her gün bir kadın cinayeti ya da trans cinayetiyle uyanıyoruz ve kadınlar için bu ülkede güvende hissetmek mümkün değil" dedi.

Yoğun bir polis mevcudiyeti arasında, çoğu kadın olmak üzere 1000'den fazla kişi İstanbul'un merkezinde gösteri yaptı ve Ege kenti İzmir'de ve ülkenin başka yerlerinde de daha küçük protestolar düzenlendi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.