DTSO: İşsiz kalanlar Erbil ve Duhok'a gidiyor

DTSO: İşsiz kalanlar Erbil ve Duhok'a gidiyor

.

A+A-

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, salgın tedbirleri nedeniyle birçok iş yerinin kapandığını söyledi. Kaya, işsiz kalan birçok kişinin çalışmak üzere Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Erbil ve Duhok kentlerine gittiğine dikkat çekti.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO)Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, korona virüsü salgını nedeniyle bölgede işyerlerinin kapandığı uyarısında bulundu.

Sosyal yaşam kadar ekonomik yaşamı da olumsuz etkilemeye devam eden salgının etkisini asgari seviyeye düşürmek her kesimin görev ve sorumluluğu olduğunu dile getiren Kaya, “Yürürlükteki tedbirlerin her bir birey, kurum ve işletme için titizlikle uygulanmasında oldukça büyük yarar görmekteyiz” dedi ve şöyle devam etti:

'BİNLERCE ÇALIŞAN İŞSİZ KALDI'

mehmet kaya Mehmet Kaya yazılı açıklama yayınladı.

 

 

“Ancak uygulanmakta olan tedbirler bazı sektörlerin faaliyetlerine tamamen veya kısmi sınırlama getirmektedir. Dolayısıyla bu sektörler çok daha ciddi boyutta bir ekonomik krize ile karşılaşmaktadırlar. Özellikle sosyal ve kültürel yaşamın vaz geçilmezlerinden olan pastane, düğün salonu, oyun salonu, cafe, lokanta, restoran, şarküteri gibi mekânlara yönelik kısıtlamalar bu sektörleri adeta iflasın eşiğine getirmiştir. Yüzlerce firma işletmecisi işyerini kapatmak zorunda kalırken, binlerce çalışan da işsiz kalmıştır. Bu işletmelerde çalışırken işinden ayrılmak zorunda kalanlar iş bulup çalışmak için IKYB’nin Erbil ve Duhok gibi kentlerine gitmeye başlamışlardır.”

'İŞLETMELER İÇİN ÖNLEM ALINMALI'

Ekonomik yaşamın daha fazla zedelenmemesi ve işsizliğin önüne geçmek için normal yaşama geçişi sağlayacak adımların atılmasının zamanının geldiğini belirten Kaya, hükümete çağrıda bulundu. Kaya, alınması gereken tedbirlerle birlikte, salgından dolayı zor durumda kalan işletmelerle ilgili hükümetin atması gereken adımları şöyle sıraladı:
 
- Gerek sosyal ve kültürel yaşamın idamesi, gerekse de ekonomimizin ayakta kalabilmesi için faaliyetlerine sınırlama getirilen düğün salonu, cafe, oyun salonu, lokanta, restoran, şarküteri gibi işletmelerin gerekli tedbirleri alarak kısmi olarak da olsa faaliyetlerine devam etmeleri ivedilikle sağlanmalıdır.
 
- Bu süreçte işyerini kapatmak veya faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin sabit giderlerinden olan kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri 6 ay ötelenmeli ve nakdi destekler sağlanmalıdır.
 
- İşletmelerin kullanmış oldukları kredilerin ödemeleri 6 ay süreyle faizsiz ertelenmelidir.
 
- İşini kaybeden veya ücretsiz izine ayrılan çalışanlara işsizlik sigortası kapsamında nakdi yardım yapılmalıdır. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.