Dr. Mihemed Sadıq Şerefkendi 

Dr. Mihemed Sadıq Şerefkendi 

.

A+A-

Osman AYDIN

Saygıdeğer Kürt aydını ve siyasi liderlerinden Dr. Şerefkendi'yi 1979 yılında Doğu Kürdistan’ın Serdeşt kentinde tanıdım.

Dr. Şerefkendi, 15 - 17 Eylül 1992 tarihlerinde İran KDP'nin lideri olarak Berlin'de yapılan Sosyalist Enternasyonal'in davetlisiydi.

Berlin'deki son gecesini İranlı muhalif gruplarla bir araya gelerek geçirmek istemişti. Görüşme için İran'lı Aziz Gaffari'nin sahibi olduğu Charlottenburg semtinde bulunan Mykonos isimli Yunan restoranında birlikte yemek yiyecek ve Kürt sorunu üzerine konuşacaklardı.

PDK-İran Genel Sekreteri Dr. Sadık Şerefkendi, Berlin’de 3 arkadaşı ile birlikte 17 Eylül 1992 gecesi saat 23 sıralarında İran Devleti’nin tetikçileri tarafından gerçekleştirilen suikast sonunda şehid edildiler.

Suikast Ekibine Lübnan Hizbullah'ına yakın bazı isimler de yardımcı olacak, hatta onlardan biri tetikçilik yapacak, diğeri kapıda bekleyecek, biri de ekibin şoförlüğünü yapacaktı. Başlarında ise "Şerif" kod adlı İranlı vardı.

O gece Dr. Şerefkendi ile birlikte PDK-İ'nin Avrupa temsilcisi Fattah Abdoli, PDK-İ'nin Almanya temsilcisi Homayoun Ardalan'ın yanı sıra İranlı muhalif Nuri Dehkurdi de katledildi.

Almanya, İran devleti ile olan ticari ilişkileri ve Almanya'daki güçlü İran lobisinin baskısı nedeniyle İran'ı terörist devlet olarak ilan etmedi.

Meşhur Kürt şairi Hejar’ın küçük kardeşi olan Dr. Şerafkendi ve birlikte şehid olan Kürt arkadaşlarının mezarları Paris’te Père Lachaise Cemetery’de dir.

11 Ocak 1930 yılında Doğu Kürdistan'ın Bukan kentinde dünyaya gelen Dr. Şerefkendi siyasetçi, devrimci kimliğinin ötesinde bir bilim insanıydı.

1972'de Fransa'ya doktora tezini yapmak için giden Dr. Şerefkendi 1976'da Paris'teki Pierre ve Marie Curie Üniversitesi'nde analitik kimya üzerine kaleme aldığı doktora tezini bitirdikten sonra Kürdistan'a doktor unvanıyla döndü.

Dr. Abdulrehman Qasimlo'nun 13 Temmuz 1989 günü

Avusturya'nın başkenti Viyana'da İranlılarla müzakere masasında şehid edilmesiinden sonra 1991 yılının sonunda Kürdistan Demokrat Parti-İran (PDK-İ) yaptığı kongrede Genel Sekreter olarak Dr. Sadık Şerefkendi'yi seçmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.