Douglas Silliman: Biden Yönetimi Kürdistan Bölgesi’ni güçlendirmek istiyor

Douglas Silliman: Biden Yönetimi Kürdistan Bölgesi’ni güçlendirmek istiyor

.

A+A-

ABD’nin Eski Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman, Biden yönetiminin Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak hükümetini güçlendirmek istediğini söyledi.

K24’ün canlı yayın konuğu olan ABD’nin Eski Bağdat Büyükelçisi Douglas Silliman, Biden yönetiminin Kürt davası, Kürt meselesi ve Kürtlerin önündeki siyasi ve ekonomik imkanları çok iyi anladığını belirtti.

Irak’ın mevcut durumu itibarıyla Uluslararası Koalisyon güçlerinin eğitim, danışmanlık, istihbarat ve hava desteğini ihtiyacı olduğunu kaydeden Silliman, Irak’ın henüz bu potansiyele sahip olmadığını ifade etti.

Daha önce de ABD ve Uluslararası Koalisyon güçlerinin DAİŞ’le mücadeleye danışmanlık, eğitim ve hava desteği verdiğini vurgulayan Silliman, stratejik diyalog görüşmeleriyle ABD’nin Irak’ta işgalci olmadığına dair Şii milislere resmi olarak cevap vermek istediklerini dile getirdi.

ABD’nin Irak’ta yaşananların bölgenin tamamını etkilediğini düşündüğünün altını çizen Silliman, Irak’ın istikrara kavuşmasını bölgeyi etkilediğini, stratejik diyaloğun da Irak’ın istikrar ve huzurunu amaçladığını kaydetti.

ABD’nin Irak ve Afganistan’daki çıkarlarının birbirinden farklı olduğunu, Irak’taki Şii milislerin Irak Başbakanı’nı takmadığını söyleyen Silliman, Irak’ın orta ve güney kesinlerinde yaşananlara değinerek, Şii milislerin Irak’ın istikrarı için gerçek tehlike olduğunu belirtti.

Stratejik diyalog görüşmeleri sonucunun Kürtler, Sünniler, Şiiler, Hristiyanlar ve tüm tarafları desteklememesi durumunda etkisinin olmayacağını kaydeden Silliman, milis grupların liderlerine Irak Başbakanı’nın kontrolü altında olmaları için baskı yapılması gerektiğini ifade etti.

 

ABD’nin Kürtlere desteğinin devam edeceğini vurgulayan Silliman, “Özellikle de Başkan Biden yönetiminde, dışişleri bakanı ve birçok yetkili Kürt davasını, Kürt meselesi ve Kürtler ve Kürdistan Bölgesi’nin önündeki siyasi ve ekonomik imkanları çok iyi anlıyor. ABD’nin Peşmerge birliklerine desteği devam edecek” dedi.

 

Silliman, “Kürtlerin Washington’da çok dostları var. Ben de onlardan biriyim. Kürt halkının görüşlerinin Washington’da göz önünde bulundurulmasını ve denge olmasını gözlemliyoruz. Her zaman etkimiz olmuyor ama bu yönetimin çoğu Kürtlerin dostu olduğunu söylemeliyim. Bu Kurdistan24 izleyicileri için iyi bir haber olmalı” diye konuştu.

 

K24

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.