Dört ülkeden Ukrayna’nın AB üyelik adaylığına destek

Dört ülkeden Ukrayna’nın AB üyelik adaylığına destek

.

A+A-

Almanya Şansölyesi Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İtalya Başbakanı Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis Rusya’nın işgali altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile bir araya geldi.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Ukrayna'ya Avrupa Birliği (AB) üyeliği için adaylık statüsü verilmesini desteklediklerini açıkladı.

Scholz, Macron, Draghi ve Iohannis, dün (16 Haziran) başkent Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya geldi.

Görüşmenin ardından liderler ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda öne çıkan konulardan biri de Ukrayna'nın AB üyelik başvurusuydu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, 18 Nisan'da AB üyeliği yolundaki ilk adım olan ve sürece ilişkin soruları içeren anketi doldurarak AB'nin Ukrayna Delegasyonu Başkanı Matti Maasikas'a teslim etmişti.

"Ukrayna, Avrupa ailesine ait"

Ortak basın toplantısında Ukrayna'ya AB üyeliği için adaylık statüsü verilmesine ilişkin açıklamada bulunan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, "Ukrayna'nın Avrupa ailesine ait olduğuna ilişkin net bir mesaj vermek için mevkidaşlarıyla Kiev'de bulunduğunu" söyledi.

Olaf Scholz, "Almanya, Ukrayna lehine olumlu bir karardan yana. Bu aynı zamanda Moldova için de geçerli" dedi.

Toplantıda söz alan Fransa Cumhurbaşkanı Macron da "Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliği adaylık statüsüne her türlü destek veriyoruz" diyerek dört ülkenin liderlerinin de bu süreci desteklediğini söyledi.

İtalya Başbakanı Draghi de mevkidaşları ile benzer bir açıklama yaparak, "Bugünkü ziyaretimizin en önemli mesajı; 'İtalya, Ukrayna'yı AB'de istiyor'" ifadelerini kullandı: İtalya, Ukrayna'nın aday statüsüne sahip olmasını istiyor ve gelecek Avrupa Konseyi'nde de bu pozisyonu destekleyecek."

Karadeniz limanlarından çıkarılamayan tahıllara ilişkin de konuşan İtalya Başbakanı Draghi, özetle şu açıklamada bulundu:

"Bugün öğrendim ki, limanların açılmasına 2 hafta var. Hasat eylül sonunda ve başka şeylerin de tarihi yaklaşıyor.

"Durum giderek acil hale geliyor. Bu korkunç durumdan kaçınmak için, tahılın taşınmasına yönelik acil şekilde güvenli koridorlar oluşturulmalıdır. Ukrayna'daki insani kriz, bir dünya felaketine dönüşmemelidir.

"Tek yol, [bununla ilgili] bir Birleşmiş Milletler (BM) kararının olmasıdır ancak Rusya şu ana kadar bunu reddetti."

"Avrupa için tarihi bir karar olabilir"

Ülkesinin AB üyeliğine başvurusu ile ilgili konuşan Zelenski de "Ukrayna'nın AB aday ülke statüsü Avrupa için tarihi bir karar olabilir" dedi.

27 AB üyesi ülkenin liderleri Ukrayna'nın AB'ye üyelik başvurusunun da aralarında bulunduğu güncel konuları görüşmek üzere 23 Haziran'da Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelecek.

AB liderlerinin yapacağı açıklamalar doğrultusunda AB Komisyonu'ndan Ukrayna'ya aday ülke statüsü verilmesi konusunda bir tavsiye kararı gelmesi bekleniyor. Öte yandan, Ukrayna'nın birliğe adaylığı konusunda son kararı üye devletler verecek. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.