Dorian Kasırgasının Şiddeti 'Kategori 5'e Yükseldi

Dorian Kasırgasının Şiddeti 'Kategori 5'e Yükseldi

Kasırganın Bahamalar'ın ardından Georgia ve Güney Carolina eyaletlerini vurmasının beklendiği bildirildi.

A+A-

Kasırganın Bahamalar'ın ardından Georgia ve Güney Carolina eyaletlerini vurmasının beklendiği bildirildi.

Dorian Kasırgası, şiddeti artarak Atlas Okyanusu'nda ilerlemeye devam ediyor. ABD'nin güneydoğu sahillerine yaklaşan Dorian Kasırgası'nın şiddetini artırarak 5. seviyeye ulaştığı ve Bahamalar'ın ardından Georgia ve Güney Carolina eyaletlerini vurmasının beklendiği bildirildi.

ABD Ulusal Kasırga Merkezi, kasırganın hızının saatte 295 kilometreyi bulduğunu ve hızla batıya doğru hareket ettiğini bildirdi. Kasırga şu ana kadar bölgeyi vuran en güçlü kasırga olarak kayıtlara geçti.


Bahamalar Başbakanı Hubert Minnis Abaco, halka, ana karaya gelmeleri çağrısında bulundu. Öte yandan ABD ana karasına 100 kilometre uzaklıkta olan Bahamalar'da yaşayanlar daha önce belirlenen bölgelere tahliye edildi. Kasırganın yolu üzerindeki Georgia ve Kuzey ile Güney Carolina eyaletlerinde acil durum ilan edildi.

 

 

İki eyalette acil durum

Bahamalar'ın ardından kasırganın kuzeye yönelerek Georgia ve Güney Carolina eyaletlerini vurması bekleniyor. Acil durum ilan edilen iki eyalette de tedbirler alınmaya devam ediyor. Ulusal Kasırga Merkezi, daha önce Florida eyaletini vurması beklenen kasırganın dün yön değiştirerek kuzeye doğru yöneldiğini, ancak gücünü koruduğunu açıklamıştı.

 


Yetkililer, Dorian'ın karaya ulaştıktan sonra yüklü miktarda yağış bırakarak ölümcül su baskınlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor.
ABD Başkanı Donald Trump da hafta sonu Polonya'ya yapacağı ziyareti iptal ederek kasırgayla ilgili gelişmeleri takip etmek üzere başkent Washington'da kalmaya karar vermişti.

Şiddetli yağış bırakan kasırgada şu ana kadar herhangi bir can kaybının rapor edilmediğini ve gerekli tüm tedbirleri aldıklarını açıkladı. Ancak yetkililer, yer yer yaklaşık 7 metreye ulaşan dalgaların ölüm tehlikesi yarattığı uyarısında bulunuyor.

Yetkililer, Dorian'ın karaya ulaştıktan sonra yüklü miktarda yağış bırakarak ölümcül su baskınlarına yol açabileceğine dikkati çekiyor. 

Hugo, Andrew ve Katrina Kasırgaları

Hugo Kasırgası: 1989'un Eylül ayında, Saffir-Simpson Kasırga Ölçeğine göre 5 şiddetinde; Guadeloupe, Montserrat, Porto Riko, Saint Croix, Güney Karolina ve Kuzey Karolina'yı vuran ve 82 kişinin ölümüne ve 56 bin kişinin evsiz kalmasına neden olmuştu.

Andrew Kasırgası: 24 Ağustos 1992 tarihinde sabaha karşı 04.30 civarında, saatte 265 km hızla Miami sahiline vurdu. 08.30'da sona erdiğinde; Miami ve çevresinde 44 kişi hayatını kaybetmiş, 160 bin kişi evsiz kalmıştı.

Katrina Kasırgası: 1836 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu, 1928 Okeechobee Kasırgası'ndan beri en ölümcül ABD kasırga olarak kayıtlara geçti.

Katrina, 23 Ağustos 2005 günü oluşmaya başladı ve Meksika Körfezi kıyısının orta-kuzeyi boyunca uğradığı yerlerde büyük hasarlara sebep oldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.