Dolar/TL kuru neden 8 liranın üzerine çıktı?

Dolar/TL kuru neden 8 liranın üzerine çıktı?

.

A+A-

Merkez Bankası'nın yüksek faiz artımı ve hükumetin reform açıklamalarının ardından 7.50’ye kadar düşen dolar/TL kuru, geçtiğimiz hafta cuma gününden itiabaren tekrar yükseliş trendine girdi. Dolar/TL, bugüne 8 liranın hemen üzerinde başladı. Euro/TL 9.53 seviyelerinde.

Türk Lirası, ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikler ile ekonomi ve yargı sisteminde yapılması vaat edilen reform açıklamalarının ardından değer kazanmaya başlamıştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 19 Kasım'da piyasaların beklentisi doğrultusunda 475 baz puan faiz artışı yaparak politika faizini yüzde 15'e çekmesi de Türk Lirası varlıklara olumlu yansımıştı.

Geçtiğimiz hafta 7.50'lere kadar gerileyen dolar, Türk Lirasının değer kaybetmesi ile yeniden 8 sevyesinin üzerine çıktı.

Dün piyasaların kapanışıyla birlikte 8 liranın üzerine doğru hareketlenen dolar, bu sabah 7.99-8.00 lira seviyelerinden el değiştiriyor. Euro/TL için 9.53 seviyelerinden el değiştiriyor.

Analistler ne diyor

BBC Türkçe’ye göre, analistler bu durumu yatırımcıların Erdoğan'ın ekonomi ve yargı reformuyla ilgili daha sağlam adımlar attığını görmek istemesine bağlıyor.

Diğer yandan kurda dalgalanma yaşanmasının normal olduğunu belirtenler ve TL'nin 7,5'in altına inmesini bekleyenler de var.

Reuters'a konuşan Deniz Yatırım'dan Orkun Gödek, küresel piyasalardaki risk iştahı devam ederken, hisse senetleri ve tahviller de bu eksende hareket ederken TL'nin son iki günde sergilediği negatif ayrışmaya mantıklı hiçbir açıklama bulamadıklarını aktardı.

Yerel yatırımcı altına gitti

Reuters, salı günü Türk Lirası'nın yüzde 2 değer kaybederek dolar/TL kurunun tekrar 8'in üzerine çıkmasını yerellerin altın almasına bağladı.

Dolar/TL kuru, bu ay 8,58 seviyesine çıkarak rekor kırmıştı. TL'nin yılın başından beri dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 26'yı buldu.

Kimi analistlere göre TL'deki değer kaybında Bülent Arınç'ın Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyeliğinden istifa etmesi de rol oynadı.

Diğer yandan Türkiye'nin Almanya ve AB ülkeleri ile İrini Harekatı yüzünden siyasi bir gerilim yaşamasının da rol oynamış olabileceği kaydediliyor.

“Yakın vadede kurdaki görünüm aşağı yönlü”

Hollanda merkezli Rabobank'tan gelişen piyasalar kıdemli döviz stratejisti Piotr Matys ise Sözcü gazetesine yaptığı açıklamada, kurdaki artışta temel belirleyicinin yerlilerin TL satıp döviz alması olduğunu dile getirdi.

Faiz artışına rağmen TL'ye dönük algının halen kırılgan olduğunu vurgulayan Matys, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında diplomatik gerilim gibi haberlerin kolaylıkla TL'yi olumsuz etkileyebildiğine işaret etti.

Matys, son günlerdeki yükselişe rağmen faiz artışı ve yüksek reel faiz nedeniyle kurda yakın vadede görünümün aşağı yönlü olduğunu düşünmeye devam ettiklerini söyledi

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.