Dolarda İdlib gerilimi baskısı: Kur 6,04 seviyesinde

Dolarda İdlib gerilimi baskısı: Kur 6,04 seviyesinde

Geçen cuma gecesi 6 seviyesini geçen dolar üzerinde İdlib'deki gelişmeler etkili. Özellikle sıcak çatışma ihtimali piyasaların endişe konusu.

A+A-

Haber Merkezi - Geçen hafta boyu 5.98 civarında seyreden ve geçen cuma akşamı 6 seviyesinin üzerine yükselen dolar yeni haftada da bu seviyenin üzerinde seyrediyor. 

7 Şubat cuma akşamı bir anda 6 seviyesini aşarak 6,05’e kadar yükselen dolar/TL kuru, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) swap hamlesi ve kamu bankalarının müdahalesiyle dün 6’nın altına inmişti. Bir süre kamu bankalarının da desteğiyle 6 seviyesinin hemen altında yatay hareket eden dolar kurunda dalgalanma da birkaç gündür tekrar artış gösterdi.

Jeopolitik riskler, küresel çapta düşük olan risk iştahı, TL'de reel faiz desteğinin azalması gibi faktörlerle kurda yukarı yönlü baskının devam edebileceği ifade ediliyor.  

İDLİB GERİLİMİ KUR ÜZERİNDE BASKI YARATIYOR

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde, İdlib’deki saldırıya "misliyle karşılık verileceği" ve Türkiye’nin Suriye’de gösterdiği kararlılıktan vazgeçmeyeceği vurgulandı. İdlib’te beş Türk askeri rejim askerleri tarafından öldürülmüştü.

Suriye’de rejim unsurlarının İdlib’deki TSK hedeflerine yönelik top atışlarında dün beş asker hayatını kaybederken, beş asker de yaralandı. Milli Savunma Bakanlığı, saldırıya angajman kuralları ile karşılık verildiğini, 101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Son dönemde benzer şekilde İdlib Serakim’e Suriye rejim güçlerinin TSK unsurlarına yönelik saldırısında da sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye güçlerinin geri çekilmesini, aksi halde bunu Türkiye’nin kendi imkanlarıyla sağlayacağını belirtiyor. Süreç piyasalar tarafından yakından izleniyor. Özellikle sıcak çatışma ihtimali piyasaların endişe konusu.

İnfo Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mert Yılmaz, son günlerde jeopolitik risklerin tekrar yükseldiğine, bunun da kur üzerinde baskı yarattığına dikkat çekti. Risklerin makroekonomik göstergelerde değil, İdlib kaynaklı olarak jeopolitik tarafta gözlemlendiğini belirten Yılmaz, daha önce 5,85-5,95 olan dolar/TL’deki hareket aralığının, artık 5,95-6,10 olabileceğini söyledi.

Yılmaz, aslında “kurda yükseliş var” demenin çok doğru olmayacağını vurguladı. Ekonomi yönetiminin, dış ticarette rekabet açısından TL’de yıllık en az enflasyon kadar değer kaybını hedeflediğini hatırlatan Yılmaz, yılı 5,95 seviyesinden kapatan kurda 40 günlük enflasyon hesaba katıldığında 6,03-6,04 seviyesinin normal olduğunu dile getirdi.

KORONAVİRÜSTEKİ GELİŞMELER DE DOLAR ÜZERİNDE ETKİLİ

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, Çin kaynaklı virüs salgınının güvenli limanlara olan talebi artırırken, gelişmekte olan ülke varlıklarını aşağı yönde baskıladığına dikkat çekti. Gödek, “Yurt dışı fiyatlamalarda özellikle dolar endeksi üzerinden ciddi anlamda riskli varlıklardan çıkış süreci söz konusu” dedi.

Nitekim, güvenli limanlardan biri olan ABD dolarında yükseliş var. 31 Aralık 2019’da 96.3890 seviyesinde olan dolar endeksi, bugün 98.90 seviyelerinde bulunuyor. Son 10 gündeki artış yüzde 1,55 oranında oldu. Bu da TL dahil gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskı yaratıyor.

Salgının gidişatı, gelişmekte olan ülke varlıkları ile birlikte TL için da küresel risk iştahı açısından belirleyici etkenlerden olacak.

Gödek, “Yıl başlangıcından bu yana performanslara baktığımızda benzer durumu gözlemlemek mümkün. Lira bu süreçte emsallerinin ortalama yüzde 2 civarı zayıfladığı ortamda nispeten güçlü durmayı başardı. Ek negatif haber akışı söz konusu olmadıkça emsallerine paralel seyrin devamını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

CDS’LER TEKRAR YÜKSELİŞTE

İdlib’de artan çatışmalar ve jeopolitik risklerdeki artış, Türkiye’nin kredi risk primini (CDS) de arttırdı.

5 Şubat’ta 239 olan beş yıllık kredi iflas takas primi, dün 280 seviyesine kadar yükseldi. CDS’lerdeki artış, yabancıların TL varlıklara yatırımı ve Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini artırıyor, TL üzerinde de baskı yaratıyor.

Artı Gerçek

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.