Diyarbakırlı fırıncılar: Un karaborsaya düştü

Diyarbakırlı fırıncılar: Un karaborsaya düştü

.

A+A-

Diyarbakır’da ekmek fiyatları 3.5 liraya çıktı. Ekonomik kriz ve doların Türk lirası karşısında değer kazanması nedeniyle un fiyatları da yükselmeye devam ediyor. Fırın sahipleri, unun karaborsaya düştüğünü ve fabrikaların kendilerine 50 çuvaldan fazla un vermediğini iddia ediyor. Fakat un üreticileri bunun doğru olmadığını ve piyasada un sıkıntısı yaşanmadığını söylüyorlar.

Diyarbakır'da son 10 günde ekmek fiyatı 2,5 liradan 3,5 liraya çıktı. Herkes günde bir somun ekmek yese, 4 kişilik bir ailenin sadece ekmek için ayda 420 TL ödemesi gerekir.

Diyarbakır'da asgari ücretle kapıcı olarak çalışan Eyüp Şirin, parası hazır ekmek almaya yetmediği için evinde hazırladığı hamuru fırına götürerek pişiriyor.

Eyüp Şirin, “Bir torba un bize 500'e mal oluyor. Asgari ücret 2.800. Doğalgazı mı, elektriği mi, faturaları mı, un parasını mı ödeyeyim. Bu parayla ne yapabilirim ki?” diye konuştu.

Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi piyasalarda büyük bir krize neden oldu. Bir çuval un 160 liradan 280 liraya çıktı.

Fırın sahibi Veysi Akkaya, “Fabrikalar stoğumuz yok diyor. 50 çuvaldan fazlasını da satmıyorlar ve parayı da peşin istiyorlar. Bu durumda fırıncılar boykota mı gitsin ne yapsın? Millet de perişan, para yok. Durum iyi değil” diye konuştu.

Un üreticileri ise fırın sahiplerinin iddialarını yalanlayarak herkese un verdiklerini söylüyor ve fırıncıların olası zamlara karşı un stoğuna gitmek istediğini öne sürüyor.

Un üreticilerinden Ahmed Baran, "Fırıncılar panik yapıyor. 50 torbaya ihtiyaçları varsa 150 torba gönderin diyorlar. Şimdiye kadar borç veriyorduk. Bir aya 2 buçuk aya kadar ödeme yapıyorlardı. Ama şimdi bunu yapamıyoruz. Çünkü artık piyasalarda sorun var ve paramızı peşin istiyoruz” diye durumu özetledi.

Şu anda buğday ve un bulmakta sorun yok. Ancak dolar Türk lirası karşısında yükselmeye devam ettiği sürece buğday ve arpa fiyatlarındaki istikrarsızlık da devam edecek.

Rûdaw

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.